Mind & mindset

Yoga als groepsles of liever alleen de mat op?

yoga, yogales, groepsles, yoga practice, yogamat, yogi, yoga beoefenen, yoga alleen of in een groep, lalog.nl
Kun je yoga het beste alleen beoefenen of juist beter bij een groepsles kunt aansluiten? Het is een vraag die ik regelmatig krijg. Een goede vraag, vind ik. Nou hang ikzelf al sinds 2004 van groepslessen aan elkaar, haha, dus je zou misschien een bepaald antwoord kunnen verwachten. Maar met al mijn ervaring in het geven van groepslessen, kan ik wel vertellen dat yoga een heel ander verhaal is.

Yoga: een ander verhaal?

Ja, yoga is echt een ander verhaal dan andere groepslessen. Bij elke andere groepsles op de sportschool ben je bezig met het trainen van je lijf. Dat is het primaire doel van een groepsles. Voor mij -en vele anderen- is het veel meer dan dat, maar het is wél met dat fysieke doel ontwikkeld. Dat het je hoofd leegmaakt en stress verminderd, is mooi meegenomen.

Bij yoga ligt dat anders. Daar is het andersom!

Het doel van yoga

Natuurlijk heeft iedereen een persoonlijk doel om met yoga te beginnen. Dat kan zijn een slanker lijf, meer ontspanning of een betere houding. En dat is allemaal goed. Elke denkbare intentie om met yoga te starten is oké. Maar yoga is meer dan alleen het aannemen van houdingen. Dat je dankzij yoga ook fysieke doelen kunt behalen, is dan weer mooi meegenomen ;-).

Het woord yoga betekend “verbinding” en dat is waar het echt om gaat. Op de mat leer je om je lichaam en je mind te verbinden. Ademen met aandacht. Ontdekken wie je echt bent en wat je natuurlijke staat van zijn is. Het helpt je voelen dat geluk en dankbaarheid al in jou aanwezig zijn, en dat je niet eerst iets hoeft te bereiken om dit voelen en ervaren.

Yoga is ontwikkeld als een holistische practice en niet als een vorm van sport. Lees de vorige zin nog maar een keer.

Groepsles of single practice?

Terug bij de vraag of je yoga nou beter alleen of in een groep kunt beoefenen. Het antwoord daarop is heel persoonlijk en voor iedereen anders. Als iemand die nog nooit yoga heeft gedaan mij deze vraag zou stellen dan zou ik zeggen: in een groep. En dan het liefst bij een yogaschool.

Hier leer je wat yoga écht is. Hier leer je dat houdingen er bij niemand hetzelfde uitzien en dat fouten op de mat niet bestaan. Je leert te luisteren naar je lijf, te vertragen en je hoeft niet na te denken over de houdingen. Dat doet de docent voor je.

Ook op sommige sportscholen wordt yoga gegeven zoals het bedoeld is, maar zeker niet overal. Check vooral even of de docent gecertificeerd is.

Als je al  bekend bent met yoga, dan kan het je wellicht meer brengen om in je eentje op de mat te stappen in plaats van alleen maar aan yogalessen mee te doen. Tijdens een les worden de flows en houdingen voor je bepaalt, maar dit is misschien helemaal niet wat jij op dat moment nodig hebt. Het belemmert je dan juist om naar je lijf te luisteren.

Ook kunnen andere deelnemers en het gebruik van (of juist het gebrek aan) muziek je afleiden van je practice. Dit zorgt er allemaal voor dat je alsnog die verbinding -waar het om gaat- niet kunt voelen.

Als je al bekent bent met yoga zou ik het advies geven om (ook) alleen op de mat te staan. Je kunt zeker yogalessen volgen en misschien heb je wel een super fijne en inspirerende docent. Dat is heel waardevol! Maar juist dan zou ik die ervaring zeker gebruiken om ook regelmatig alleen de mat op te stappen. Zo voel je wat jijzelf echt nodig hebt op dat moment. Niet die fijne docent of die gezellige groep yogi’s.

Dus yoga als groepsles? Ja! Zeker als je net begint. Al een meer ervaren yogi? Doe er je voordeel mee en stap ook regelmatig thuis op de mat.

Kies er thuis voor om een online yogales met een passend thema te volgen, of kies voor houdingen die je goed beheerst en die je zelf veilig kunt uitvoeren.

Waar en hoe je jouw yoga practice ook beoefent: doe vooral wat voor jou goed voelt!

Namasté!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *