Body & food Mind & body

Van stampen in de gym naar een yogamat

yoga, yogamat, mindful, bewust, blessure, rugblessure, balans, herstel, lifestyle, health, persoonlijke groei, gezondheid, geluk, mamablog, lalog.nl

Wat een overgang. Van stampend van enthousiasme voor de groep in de sportschool naar zen op een yogamat. Ik deed het. Had me dit vier maanden geleden gezegd en ik had heel hard gelachen. Ik op een yogamat? Ik moest wel. Advies van fysio’s en specialisten. Door blessures van het overmatig trainen, lesgeven en mijn drie zwangerschappen. En nu vind ik het heerlijk en baal ik als ik een dag de mat niet op kan. Vandaag vertel ik wat die overgang me tot nu toe gebracht heeft.

Luisteren naar je lijf

Luisteren naar mijn lijf is iets wat ik nooit deed. Stom he?! Als groepslesinstructrice weet ik dondersgoed dat het luisteren naar je lijf het allerbelangrijkste is tijdens het trainen maar ik deed het zelf niet. Ik ging té veel op in het lesgeven. Gaf mezelf elke les 200%. Minstens. Pijntjes en ongemakken tijdens het lesgeven en trainen wuifde ik steevast weg. Jarenlang. Gewoon doorgaan, de beste worden in mijn vak en niet stil blijven staan was het motto. Totdat ik dus na mijn derde zwangerschap pas ECHT teruggefloten werd eerder dit jaar. Ga ik het nu niet weer uitgebreid over hebben, meer daarover lees je in dit artikel over loslaten.

Yoga it is

Ik hou trouwens nog steeds van stampen in de gym. Laten we dat voorop stellen. Mijn liefde voor groepslessen is niet weg. Het doel is om te herstellen en van mijn klachten af zijn. Dit traject zal nog zo’n 4 tot 6 maanden duren, maar ik ga ervoor. Want ik wil ooit toch weer het podium opklimmen. Het zit nou eenmaal in mijn bloed. Ik kan wel moeilijk gaan doen om dit los te laten, maar als het niet hoeft, waarom zou ik dan?

Voor nu moet ik het absoluut even laten gaan. Eerst mijn spiergroepen geïsoleerd trainen in plaats van total body. Ze zijn de weg namelijk een beetje kwijt. De functies van de spiergroepen worden nu niet goed uitgevoerd. Ze nemen de boel van elkaar over terwijl dat niet moet waardoor ze letterlijk van alles (rug en bekken) scheef trekken. Het bindweefsel in mijn rug is daardoor supergevoelig en verkleefd en mijn illiopsoas (heupbuiger) op links is mega ontstoken. Een gevolg van drie zwangerschappen en drie keer te snel op mijn oude niveau willen zijn. Dat ging even niet voor mijn lijf.

Naast het behandeltraject waar ik nu in zit, was yoga het advies. Het liefst zoveel mogelijk. “Ga maar eens luisteren naar jouw lijf.” zei één van mijn fysio’s. “Creëer ruimte in jouw lichaam en werk blokkades weg.” was er ook nog één. Tja. Daar zat ik dan. Fanatieke gymrat die niet op of neer kon. Geïnfluenceerd door ex-Efteling collega en één van mijn favo mamabloggers Kelly van kellycaresse.nl, ging ik net als zij op Youtube aan de slag met de 30 Day Yoga Challenge van Adriene.

yoga, yogamat, mindful, bewust, blessure, rugblessure, balans, herstel, lifestyle, health, persoonlijke groei, gezondheid, geluk, mamablog, lalog.nl
Ik begon met de 30 Day Challenge en al lukte het niet om echt elke dag de mat op te gaan, toch stond ik vanaf het begin al zeker vijf keer in de week yoga te doen. Ik vond het meteen fijn. Voelde echt dat mijn lijf het nodig had. En mijn hoofd ook trouwens 😉 Ik maakte in mijn sportruimte op zolder een yoga hoekje zodat ik me daar even kan terug trekken.

Inmiddels heb ik de challenge afgerond en blijf ik zo’n vijf keer in de week yoga doen. Het liefst een lesje van Adriene (ze heeft een heel scala aan lessen op YouTube) maar ik gebruik ook de gratis app Yoga Training en volg lessen van Yoga Plaza. Ondertussen mag ik naast lichte cardio en suffe oefeningen ook weer echt gaan trainen in de fitness. Daarmee moeten mijn spiergroepen weer afhankelijk van elkaar gaan functioneren. Ik ben er nog lang niet, maar ik ben intens gelukkig dat ik weer echt mag gaan sporten. Dankzij de yoga leer ik beter luisteren naar mijn lijf, te voelen en bewust ermee bezig te zijn. En ik ben echt geen hardcore yogi. Please no. Maar ik vind het heerlijk om te doen.

Ik merk dat ik steeds verder kan in de houdingen en stretches, ik voel me energiek na een lesje yoga, meer ontspannen en… van mijn rugklachten ben ik deels af! Ik kan verder in mijn Twist (niet die van de Xco, haha, die mag nog ff niet) en heb overall een minder strak gevoel in mijn rug. Echt zo fijn.

Meer ruimte

yoga, mindful, mindset, ontspannen, meer tijd, gezinsleven, mama van drie, genieten, mamablog, lalog, lalog.nl, lalogblog
Ik leer een hoop van mijn yoga-momenten. Meer ruimte en rust in mijn hoofd. Even stil staan. Mijn lijf voelen. Wat gaat vandaag wel en niet? Waar zit het niet lekker? Even stilstaan bij welke kant ik op zou willen gaan. Er valt een hoop te ontdekken. En te stretchen. Ik ga er heerlijk verder mee en hou jullie op de hoogte van mijn reis ♥

lalog.nl, lalog, lalogblog, mamablog, mamalifestyle blog, logo lalog

 

 

 

 

Kijk ook mee op Facebook en Instagram!

Eén gedachte over “Van stampen in de gym naar een yogamat

  1. Wat goed zeg! Kan me voorstellen dat het wel een overgang is. Ik hou ook van stevige groepslessen maar yoga vind ik ook heerlijk. Meestal doe ik er twee in de week waarvan 1 yogales en 1 bodypump of bodycombat. Vind het een heerlijke combi. Lekker he zo’n hoekje waar je je even kunt terugtrekken. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *