Mama en zo Zwanger

Zwangerschapskwaal: vocht vasthouden…

vocht vasthouden, zwanger, zwangerschapskwaal, tips, blog, mamablog, lifestyleblog, La Log

Het komt heel vaak voor dat zwangere vrouwen veel vocht vasthouden (steekt opgezwollen hand omhoog). Hierdoor zwellen handen, voeten en je gezicht op, en dit kan behoorlijk vervelend zijn. Vooral als je met een plofkop te maken hebt… Maar wat kun je hier aan doen? Er zijn best wel wat tips (die ik ook hoognodig heb deze keer) en ik deel ze graag met jullie want damn, wat is dit een vervelend zwangerschapskwaaltje!

Als je zwanger bent, kun je wel twee tot drie liter vocht vasthouden! Als het buiten ook nog eens “lekker” warm is, is de kans dat je veel vocht vasthoudt nog groter. Dit kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk maar normaal blijft. Ik heb deze zwangerschap veel meer last van vocht vasthouden dan de vorige keer. Zo erg dat het Carpaal tunnel syndroom zelfs terug is in mijn handen en polsen omdat de zenuwen door het vocht worden afgekneld. Het gevolg: pijnlijke tintelingen, kramp en krachtverlies. En dan die voeten… omg! Gewone schoenen zijn een no-go en het voelt alsof mijn ballon-voeten continu in brand staan.

Wat kun je tegen al dit leed doen?

– Zit zoveel mogelijk met je voeten omhoog (leg ze bijvoorbeeld op een krukje).

– Slaap met een opgerolde deken, grote handdoek of kussen aan het voeteneinde van je bed. Zo zijn je benen ook ’s avonds een beetje verhoogd.

– Drink veel water. Hierdoor help je je lichaam om het vocht beter af te voeren.

– Vermijd erg zout eten want zout houdt vocht vast.

– Probeer voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door elke dag een wandeling van een half uurtje te maken voor de bloedsomloop.

– Wisselbaden met koud en warm water stimuleren de bloedsomloop en zorgen ervoor dat ze zwelling wat afneemt! Vooral voor mijn voeten vind ik dit erg fijn!

– Houd je handen en vingers omhoog, zodat het vocht uit je armen stroomt. Doe daarna oefeningen om de bloedsomloop weer te stimuleren.

– Doe op tijd je ringen af! Lukt het niet op tijd? Probeer je ringen dan af te krijgen door je vingers in te smeren met afwasmiddel of olie.

Gebruik geen vocht afdrijvende medicijnen. Het blijkt namelijk dat er door deze medicijnen problemen ontstaan bij de placenta.

 

Heb (of had) jij veel last van vocht vasthouden tijdens je zwangerschap?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *