Mind & body Mind & mindset

Wat als je je masker af zet?

masker afzetten, persoonlijke ontwikkeling, meditatie, persoonlijke groei, logboek over life, online logboek, lalog.nl

Wat als je je masker afzet? Ik vind het maar moeilijk. Eerder deze week luisterde ik een podcast over ‘je aangeleerde masker loslaten met zelfhelende kracht’. In deze podcast* werd een krachtige meditatie gedaan die ik meedeed. Een nogal confronterende meditatie, want ik begreep meteen wat er bedoeld werd met dat masker.

Je masker afzetten om te zien wie eronder zit. Om te zien wie je werkelijk bent, zónder alle rollen die je jezelf gegeven hebt. Is het niet moeilijk om je masker voor de buitenwereld te laten zakken, dan is het wel om het voor jezelf af te zetten. Want (en dit vind ik nog steeds een lastig vraagstuk): wie ben je nou echt?

Wat antwoord jij als iemand aan je vraagt of je iets over jezelf wil vertellen?

Waarschijnlijk vertel je wat je naam is. Misschien je leeftijd, waar je woont en met wie je daar woont. Je beroep of dagelijkse bezigheid en  je hobby’s. Je somt alles op. Alles wat je doet. Maar dat wat je doet, is niet wie je bént. En that’s where het masker comes in.

Masker als identiteit

Ik vind dit ook niet te doen hoor. Zoals ik al schreef: ik vind dit maar lastig. Het masker dat velen van ons dragen zie ik ook niet als een masker om achter te verstoppen. Niet om jezelf anders voor te doen dan hoe (en wie) je bent, maar juist om te laten zien wie je bent. Het masker kan ook een reflectie van jouw binnenwereld zijn, toch? Of identificeren we onszelf dan automatisch met iets wat we niet zijn?

Dat laatste deed ik jarenlang dus wel, maar ik wist het niet. En toen dat stukje ongewild wegviel, was ik mezelf kwijt. Mijn identiteit. Want ik zag dat stukje -dat verweven was met mijn hele zijn- als wie ik was. Dat was mijn overtuiging. Of het een masker was? Misschien wel. Waarschijnlijk wel. Maar niet om mezelf achter te verstoppen, dat masker was juist een manier om mijn binnenwereld aan de buitenwereld te laten zien.

En soms valt er een masker weg. Dan kunnen we niet meer schuilen achter een stukje zekerheid. Dan kunnen we ervoor kiezen om een ander masker op te zetten, of dat weg te laten.

Maar als je niet bent wat je doet, wie ben je dan wel? Wat blijft er dan over?

Hoe makkelijk kan jij deze vragen voor jezelf beantwoorden?

Tip 1:* Ik luisterde deze aflevering van de Kukuru podcast. En hij heeft zeker geholpen om weer een laagje af te pellen 😉
Tip 2: Journal eens met de bovenstaande vragen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *