Mind & body Mind & mindset

Waarom journallen goed voor je is!

journallen, journal, schrijven, journalspeak, notitieboek, blog journallen, creativiteit, persoonlijke groei, doelen, blog, lalogblog, lalog.nl
Journallen, ik kan niet meer zonder! Lalog.nl is natuurlijk mijn online journal, maar ook hele notitieboeken schrijf, kalk, teken en plak ik vol. Je kunt er mijn visionboards, bucketlists, to do lijstjes, wensen en dromen vinden. Ik gebruik mijn journals om manifestaties in uit te werken, maar ook mijn frustraties. Die laatste scheur ik uit en gooi ik weg. Je leest het al; er zijn zoveel manieren om te journallen! Ik vind het heerlijk en deel daarom ook graag waarom het nou zo goed voor je is.

Hoe begin je?

Dat is dus heel simpel: je begint gewoon. Dat mag in een mooi notitieboek zijn, maar dat kan ook gewoon een simpel schrift zijn. En laat ook maar meteen los dat het netjes en perfect moet zijn. Er mag (moet!) gekrast en gestreept in worden want jouw journal leeft en groeit met jou mee. Het maakt ook niet uit waar je mee begint. Dat kan een mooie pagina zijn met een mindmap over jou, maar ook een doelen lijstje voor de komende periode of dingen die je graag los wil gaan laten. De intentie is dat je schrijft of creëert wat je voelt.

Er zijn dus verschillende manieren waarop je kunt journallen. Van een deep dive naar oude overtuigingen en trauma’s tot een mooi visionboard dat jouw droomleven weergeeft; het is allemaal super waardevol. De voordelen van het journallen die ik ervaar zijn er zo veel! Ik doe het vrijwel dagelijks, maar ik waak er wel voor dat het geen “leefregel” wordt. Ik ben namelijk nogal iemand van “alles of niets”. Het is dus al een leerproces voor mij dat tussen alles en niets nog een heleboel zit en het journallen helpt me daarbij. Nog meer voordelen die ik persoonlijk ervaar zijn:

1. Rust in mijn hoofd
Ik haal de dingen letterlijk uit mijn hoofd door ze op te schrijven en dat creëert voor mij ontzettend veel rust en ruimte. Zeker bij het loslaten van dingen is het journallen echt een must!

2. Persoonlijke groei
Door de dingen op te schrijven wordt ik me heel bewust van alles. Van waar en hoe ik in het leven sta, waar ik heen wil, waar ik vanaf wil en wat mijn pad is. Dingen worden me duidelijk door te journallen, schrijfopdrachtjes te doen of van een pagina een klein een visionboard te maken.

3. Dankbaarheid en positieve mindset
Dankbaarheid benoemen tijdens het journallen is een van mijn favorieten dingen. Het is een instant frequentie verhoger! Door de dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent kun je de dankbaarheid en waardering voelen. Dit draagt heel veel bij aan een positieve mindset en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

4. Creativiteit stimuleren
Het hoeft niet altijd zo serieus! Bezig zijn in je journal is de perfecte manier om je creativiteit te laten stromen. Voor mij is dit gewoon ook een hele hoop fun! Zeker wanneer ik met plaatjes, kleurtjes en stickers bezig ben. Vaak komen nieuwe ideeën en ingevingen dan ook ineens in me op. Door creatief bezig te zijn stimuleer ik het ook om mijn intuïtie te gebruiken en kom ik op dingen waar ik anders nooit aan had gedacht.

Elke dag journallen?

Nou ja, dat mag natuurlijk en dat zou ideaal zijn! Maar dat gezegd te hebben… ik heb ook gewoon drie kinderen, een baan en driehonderd hobby’s dus ik doe dat ook niet. Het mag vooral niet als moeten voelen. Al is het voor mij zeker van belang om het schrijfgedeelte wel bijna dagelijks te doen. Ik heb het nodig om dingen op die manier los te laten en te verwerken. En voor mij geldt ook: schrijven is leven!

Ik hoop dat jij door het lezen van mijn ervaringen met journallen, ook aan de slag gaat! Geniet er vooral van en laat het voor je werken 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *