Mind & body Mind & mindset

Terugkerende oude pijn

oude pijn, pijn, emoties, doorvoelen, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei, mindfulness, ruimte, rust, logboek over life, lalog.nl
Oude pijn: als een vlijmscherpe boemerang schaaft het langs mijn hart, met een pijnlijke snee als gevolg. Niet dit weer. Dit komt áltijd terug, denk ik geïrriteerd. Zelfs nadat ik er jarenlang aan heb gewerkt en ik ook echt het gevoel heb dat ik er vanaf ben. Want losgelaten, dat had ik allang. Toch?

Blijkbaar heb ik het toch niet helemaal losgelaten, anders zou ik hier niet met betraande wangen en een zwaar gevoel in mijn hart achter mijn laptop zitten. Ik voel boosheid opborrelen. Ik was hier toch al klaar mee!? Hoeveel lagen van dit gedoe kunnen er nog zitten?

Oude pijn

Al minstens tien keer is deze oude pijn een onderwerp geweest tijdens een healing, retreat of reading. Toelaten, doorvoelen en alles er laten zijn. Dat deed ik al heel vaak dus ik dacht -voelde- dat ik er nu wel doorheen was.

Sweet dreams

Het was heel lang rustig wat dit alles betreft, maar afgelopen nacht droomde ik over dat bewuste onderwerp. Mijn dromen zijn altijd erg intens en ze voelen aan alsof alles echt is. Alle gevoelens en emoties kwamen in mijn droom voorbij en toen ik wakker werd, was ik in de war.

Als ik er wat boeken op nasla, dan lees ik dat dit heel normaal is. Dat er waarschijnlijk ergens rust is ontstaan waardoor diepe en oude pijn de ruimte neemt zodat mijn lichaam zich kan ontladen van deze oude emoties. Dat er de afgelopen maanden rust is ontstaan, klopt zeker. Ik lees ook dat ik dit schoonmaakproces mag toelaten en wanneer ik dit onderdruk, dat ik die oude emoties weer naar de onderlagen duw. En ik weet dat dit laatste voor allerlei klachten kan zorgen.

Laag voor laag

Mijn oude pijn heeft nu dus zélf een moment gekozen, omdat er nu ruimte voor is om het te verwerken. Daarvóór koos ikzelf steeds de momenten, ongeacht of dat daar ruimte voor was. En er zijn echt al wel lagen vanaf gepeld, maar zou dit nu het verschil maken? Zou dit dan eindelijk de laatste laag zijn?

Ik weet dat ik niet de enige ben die door dit soort dingen heen gaat. Ik weet dat jij het ook steeds terug krijgt, die oude pijn. Net zolang totdat je de boel opgeschoond hebt.

Oude pijn hoeft trouwens helemaal niet aan een heftige gebeurtenis gekoppeld te zijn. Het hoeft niet zo heftig te zijn als het klinkt, maar als jij iets op een bepaalde manier hebt opgeslagen en er (onbewust) een gevoel, handeling of gedrag aan hebt gekoppeld, dan kun je daar wel degelijk last van hebben. En als jij er last van hebt, dan is het belangrijk. Hoe ‘klein’ iets ook kan lijken: ruim het op. Voor jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *