Mind & body Mind & mindset

3 Tips om dicht bij jezelf te blijven

dicht bij jezelf blijven, jezelf zijn, persoonlijke ontwikkeling, tips om jezelf te blijven, intuïtie, volg je gevoel, doen waar je blij van wordt, lalog.nl
Dicht bij jezelf blijven kan een hele uitdaging zijn. Is het niet vanwege onze verwachtingsvolle maatschappij, dan is het misschien wel omdat je empathisch bent of keuzestress hebt. Het is dus helemaal niet gek dat het nogal wat moeite kost om trouw aan jezelf te blijven. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen zodat jij jezelf op één zet. In dit artikel staan drie fijne tips op een rij voor je. Zo kun je keuzes maken waar je blij van wordt en die goed voor je zijn!

1. Stop met vergelijken

Om dicht bij jezelf te kunnen blijven mag je stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Dat iemand anders je inspireert is mooi, maar blijf wel bij jezelf. Dat doe je door je eigen pad te volgen, op jouw eigen tempo. Het leven van iemand anders is niet dat van jou.

Het is heel moeilijk om onszelf niet met anderen te vergelijken. Het geeft een vertrouwd gevoel als je veel raakvlakken met iemand hebt en het schept bijna als vanzelf een band. Als het om dicht bij jezelf blijven gaat, is dit een valkuil. Jouw leven is uniek en alle keuzes die jij zelf daarin maakt, zijn goed.

2. Stel jezelf vragen

Vanaf nu vergelijk jij jezelf alleen nog maar met JOU. Dus niet: wat heeft een ander bereikt? Maar: wat heb ik allemaal al bereikt? En waar -en hoe- sta ik nu in het leven? Vanuit daar kun je jezelf ook de vraag stellen of je echt doet wat jij wil doen, of je gelukkig wordt van wat jij doet? Of zou je iets anders willen doen en je leven anders willen inrichten?

Schrijf al deze vragen en antwoorden eens op. Reflecteer één keer in de zoveel tijd om even de balans op te maken. Dingen kunnen nu heel anders voelen als een half jaar geleden. Misschien heb je inzichten gekregen, kansen of ideeën.

Door ‘in gesprek’ te gaan met jezelf, leer je jezelf steeds beter kennen. Journal, mediteer en visualiseer om jouw antwoorden helder te krijgen. Door in contact te blijven met jezelf, kun je trouw blijven aan jezelf.

3. Volg je onderbuikgevoel

Luister naar je intuïtie! Het onderbuikgevoel dat je krijgt wanneer iets niet goed voelt, of juist dat bruisende gevoel wanneer je enthousiast over iets bent, vertelt je misschien wel meer dan je denkt. Als je luistert naar je intuïtie dan zit je altijd goed. Het is jouw innerlijke kompas die je de juiste richting op wijst.

Train jezelf om naar je intuïtie te luisteren door vaker op je eerste ingeving af te gaan. Begin gewoon klein! Bijvoorbeeld bij het kiezen van een gerecht in een restaurant of het kiezen van een shirtje tijdens het shoppen. Het is de kunst om te voelen in plaats van te denken.

Kort samengevat: ga schrijven, ga voelen en stop met vergelijken 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *