Mind & body Mind & mindset

Zo herken je energiegevers en -slurpers

energiegevers, energieslurpers, energie, blij, vrolijk, doen waar je blij van wordt, positieve mindset, positief, lalog.nl, lalog
Er hangt een zweem van slechte deo om me heen en met vlagen dringt de geur van koffie mijn neus binnen. Gatverdamme. Ze zijn beide niet van mij: ik drink geen koffie en mijn deo ruikt heel anders. De geuren vermengen zich met die van vers zweet en dit alles komt nogal intens binnen op een zondagochtend. Ik probeer door mijn mond te ademen om het mengsel niet te hoeven ruiken.

Toch zou ik nergens anders willen zijn op zondagochtend. Ik hou van de bubbel waarin ik me bevind zodra ik de zaal binnen stap. Het is een van de weinige plaatsen waar ik echt uit mijn hoofd kan komen. Als voormalig groepslesdocent zuig ik de choreografie als een spons op en wanneer de choreo en de beats van de muziek samen komen, voelt het alsof ik door de ruimte zweef. Alles om me heen verdwijnt; elke keer weer schakelt de rest als vanzelf uit en is de les het enige waar ik nog mee bezig ben. Zelfs de koffielucht verdwijnt naar de achtergrond.

Energiegevers

Er zijn een aantal dingen die de tijd kunnen laten vliegen en voor mij zijn groepslessen er één van. Schrijven is er nog zo één. In bad gaan, interieurshoppen, een goed feestje, mijn liefste vriendinnen en op vakantie gaan met mijn gezin horen ook in het rijtje. Net zoals mijn werk, ook niet onbelangrijk. Het zijn allemaal energiegevers.

Hoe je weet wat jouw energiegevers zijn? Dat is heel makkelijk! Het zijn de dingen waar je zin in hebt om te gaan doen, waar je blij van wordt en die je een voldaan gevoel geven.

Verzamel er daar zoveel mogelijk van om je heen. Het zijn jouw geluksmomenten. Ze zorgen ervoor dat je plezier hebt in het leven en geven je een blij en tevreden gevoel.

Mensen (en vooral ook kinderen) kunnen ook energiegevers zijn. Je herkent ze aan hun positieve instelling, hun energie, levendigheid en de vrolijkheid die ze verspreiden.

Energieslurpers

Recht tegenover de energiegevers staan energieslurpers. Misschien denk je bij dit woord wel meteen aan kleine kinderen. En dat klopt natuurlijk ook, haha 😉

Maar denk eens aan de dingen die je doet waar je totaal geen energie van krijgt. Waar je helemaal “leeg” en overprikkeld van thuis komt. Ze zorgen ervoor dat je moe bent en snel geïrriteerd raakt.

En erger nog: als je te lang in een cirkel met meer energieslurpers dan -gevers blijft, dan kun je depressieve gevoelens krijgen. Schrap ze dus zoveel mogelijk!

En net zoals mensen je een positief gevoel en energie kunnen geven, kunnen ze je ook een negatief gevoel geven en alle energie bij je weg halen.

Het is aan jou om daar iets mee te doen. Maak een lijstje met wat jou energie geeft en een lijstje met wat jou (teveel) energie kost. Als die laatste langer is, ga er dan echt even voor zitten om te kijken welke acties jij kunt ondernemen om dit te veranderen. Dit hoeven zeker geen grote dingen te zijn! Hou je van de natuur? Ga vaker wandelen. Gek op koffie? Haal een luxe koffie voor jezelf bij een koffietentje. Vaker thuis zijn? Misschien kun je een dag thuis werken.

Of… volg regelmatig een groepsles. Laat dan wel de koffielucht en slechte deodorant achterwege. Dank! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *