Bloggen Lifestyle

Schrijven (z)onder een pseudoniem?

pseudoniem, schrijver, auteur, schrijven, voordelen pseudoniem, nadelen pseudoniem, boek, boek uitbrengen, publicatie, eigen naam, korte verhalen, tekst, tekstschrijven, verhalenbundel, gedichtenbundel, lalog.nl, lalog
Schrijven onder een pseudoniem, waarom zou je dat doen? Als je een boek, bundel of e-book wilt publiceren hangt het wel of niet gebruiken van een pseudoniem niet alleen af van de auteursidentiteit die je als schrijver wilt neerzetten.

What’s in a name?

Schrijven onder een andere naam kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Als auteur kun je het gevoel krijgen dat je je werk “veilig” kunt uitbrengen; kritiek voelt minder bedreigend en je voelt je wellicht vrijer om je echt te uiten in je schrijven. Dat is absoluut een voordeel voor jouw creatieve proces. Maar zo zijn er nog meer redenen om voor een andere naam te kiezen.

Alle voordelen op een rijtje:
Privacy:

Sommige auteurs geven er de voorkeur aan hun privéleven te beschermen. Door een pseudoniem te gebruiken, kun je als schrijver je echte identiteit afschermen en een zekere mate van anonimiteit behouden.

Ander genre:

Als een auteur in verschillende genres schrijft, kan het handig zijn om voor elk genre een ander pseudoniem te gebruiken. Hierdoor kunnen lezers makkelijker het type boek vinden waarin ze geïnteresseerd zijn, zonder verwarring over de diversiteit van de auteur.

Beroepsredenen:

Soms kan een schrijver ervoor kiezen om onder een pseudoniem te schrijven om professionele redenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om conflicten met hun reguliere baan te vermijden, zoals bij bekende personen.

Marketingstrategie:

Een pseudoniem kan ook een bewuste marketingstrategie zijn. Een andere naam kan dienen om een specifieke doelgroep aan te spreken of om een bepaald imago te creëren dat beter past bij het genre of de doelgroep van de boeken. Zo zijn er bijvoorbeeld mannelijke auteurs die boeken uitbrengen onder een vrouwelijke naam omdat dit beter bij de doelgroep past. Het doel is dat vrouwen zich herkennen in het verhaal en voor velen het klinkt overtuigender dat -wanneer de hoofdpersoon een vrouw is- dit ook vanuit een vrouwelijk perspectief geschreven is. Nog een marketingtrucje: omdat het lekker klinkt. Ben je schrijver en is je naam lastig uit te spreken? Dan kan dat een rede zijn om onder een andere naam te gaan schrijven: een naam die “lekker klinkt” en makkelijk te onthouden is.

What’s in a name?

Het schrijven onder een pseudoniem kan ook nadelen met zich meebrengen. Het opbouwen van een herkenbare auteursidentiteit wordt lastig met een pseudoniem, aangezien lezers niet direct de link leggen tussen het verschillende werk (genres) van dezelfde auteur. Daarnaast kan het moeilijk zijn om een vaste fanbase op te bouwen wanneer je als auteur telkens een andere identiteit aanneemt.

Ook is het moeilijker om je eigen werk te promoten wanneer je dit niet onder je eigen naam kunt doen. En eigenlijk kun je op je uitgebrachte werk alleen maar trots zijn, toch?

Zo kan het ook

Een aantal van mijn korte verhalen heb ik gepubliceerd op lalog.nl onder mijn meisjesnaam. Gewoon omdat het lekkerder klinkt dan de hele aangetrouwde versie; je onthoudt het makkelijker en het is een stuk korter. Maar vooral omdat het helemaal van mezelf is, net zoals de verhalen die vanuit mezelf komen.

Het kan ook heel goed dat jij dit hebt met een pseudoniem. Een pseudoniem kan een naam zijn waar je iets mee hebt of een combinatie van namen die iets voor je betekenen.

De enige echte rede om (z)onder pseudoniem iets te publiceren is omdat het goed voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *