Mind & body Mind & mindset

Zo komt het dat jij je eigen advies niet opvolgt

practice what you preach, goed advies geven, advies opvolgen, goed voor jezelf zorgen, veranderingen, loslaten, mindset, zelfliefde, goed voor jezelf zorgen, persoonlijke ontwikkeling, logboek over life, lalog.nl, lalog

Een typisch gevalletje van practice what you preach . Want je weet het zelf zo goed. Oprecht! Je geeft anderen graag waardevol advies waar ze echt iets mee kunnen. Maar zelf je eigen advies opvolgen- ho maar. Hoe het komt dat we dit massaal (niet) doen? Een pijnlijk duidelijke verklaring!

Advies op maat

Het is belangrijk dat de mensen waar we van houden en die we graag mogen lekker in hun vel zitten, toch? Je wil nu eenmaal graag dat iedereen om je heen het fijn heeft en zijn of haar beste leven leeft. En voor jezelf wil je dit ook. Maar hoe komt het nou dat dit laatste veel moeilijker is?

Bij de situatie van een ander is het voor jezelf vaak heel duidelijk wat jij zelf zou doen. Van een afstandje zien we veel meer overzicht; je zit er niet middenin. Bovendien er komt veel minder emotie bij kijken waardoor je er met een heldere blik naar kunt kijken.

Voorbeeld

Een simpel voorbeeld: ik gaf als groepslesdocent mijn deelnemers altijd het advies om bepaalde oefeningen aan te passen bij blessures. Een vrij logisch advies ook. Deed ik het zelf? Nooit. Ik ging door de pijn heen.
Ook gaf ik aan om voldoende rust te nemen tussen sportmomenten in, terwijl ik zelf zes dagen in de week les gaf en trainde.

Ik ging daarbij ver over mijn grenzen heen en dat zie ik nu zelf ook, maar toen ik er middenin zat was ik er blind voor. Uiteindelijk zit ik zelf met de consequenties ervan.

Verklaring

Anderen voor dit soort dingen behoeden, maar jezelf niet. Wat is dat eigenlijk voor iets naars? Als ik naar mijn eigen voorbeeld kijk dan kan ik het niet anders verklaren dan dat ik mezelf niet belangrijk genoeg vond. Met mij zou het wel goed komen- ik red me wel; dat idee.

Doordat ik inmiddels zo gegroeid ben -en niet meer in die situatie zit- kan ik daar ook met afstand naar kijken.

Ik zie dan dat ik te hard doordenderde en daarmee niet goed voor mezelf gezorgd heb in die periode. Dat is best confronterend want waar was die eigenwaarde en zelfliefde?

Waarschijnlijk kun jij dit alles ook betrekken op je eigen situatie. Dat jij anderen goed advies kunt geven is mooi, heel mooi. Maar het zou nog mooier zijn als jij dat advies zelf ook opvolgt. Practice what you preach.

Je kunt anderen niet helpen als je jezelf niet eerst helpt. En je kunt anderen geen liefde geven als je jezelf niet eerst die liefde geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *