Mind & body Mind & mindset

5x waarom schrijven zo goed voor je is

Geef mij een laptop of een notitieboek en ik ben happy. En niet alleen omdat schrijven mijn favoriete hobby is; schrijven heeft heel veel voordelen. Zo verlaagt schrijven je stressniveau en werkt het kalmerend. Dit alleen al is een groot voordeel van schrijven, en je hoeft er echt geen professionele auteur voor te zijn. Welke voordelen schrijven nog meer heeft, ontdek je hier!

1-Schrijven vermindert stress

Je las het in de intro van dit artikel al: schrijven vermindert stress. Het opschrijven van wat er in onze gedachten rond gaat, werkt therapeutisch en brengt rust. Dit kan al een to-do lijstje zijn op een drukke dag, maar ook het flowschrijven in je journal of het beantwoorden van levensvragen.

Schrijven ordent niet alleen onze gedachten, maar door te schrijven kun je ook (onverwerkte) dingen uit je systeem krijgen. Met schrijven breng je dingen letterlijk van binnen naar buiten, wat zorgt voor een emotionele ontlading.

2-Schrijven is creatief denken

Kun je niet wachten om aan je eigen (kort) verhaal, boek of gedicht te beginnen? Als schrijver begin je je werk met een brainstormsessie: schrijf alles op wat er in je op komt. Laat je fantasie op de vrije loop en vertaal de beelden en verhalen in jouw hoofd naar woorden op papier. Van schrijven ga je creatief denken: wanneer er in je verhaal een weg dood loopt, creëer je een nieuw pad. Dit creatieve proces neem je als vanzelf mee in je dagelijks leven waardoor je in allerlei situaties je creativiteit makkelijker kunt inzetten.

3-Schrijven vergroot het empathisch vermogen

Als schrijver moet je je kunnen inleven in je personages. Je begrijpt wat een personage doet en hoe hij of zij zich voelt. Hierdoor leer je emoties te herkennen, ook in het echte leven. Als je zelf een verhaal schrijft, verwerk je je eigen emoties (hee, ook weer stress verlagend!) Met het herkennen en verwerken van emoties, vergroot je je inlevingsvermogen en dus je empathisch vermogen.

4-Opschrijven = onthouden

Het maken van notities met de hand is een van de beste manieren om nieuwe kennis goed op te nemen en om dingen niet te vergeten. Wat je opschrijft wordt door de hersenen gezien als prioriteit. Het schrijven kost aandacht waardoor je er mindful mee bezig bent en je de informatie beter zult onthouden.

5-Schrijven zorgt voor meer bewustwording

Inhakend op het mindful bezig zijn wanneer je schrijft: schrijven zorgt voor meer bewustwording. Hier zit wel een verschil in met typen en met de hand schrijven: je bent je meer bewust van wat je noteert als je met pen en papier schrijft.

Echt stilstaan bij wat je opschrijft zorgt voor een diepere bewustwording. Hierdoor ben je meer bewust van je gedachten en kan dit zorgen voor nieuwe inzichten.

Dus pak je notitieboek en laptop er maar bij!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *