Kids Mama en zo

Tandenknarsen of op dingen bijten? Dit is de oplossing voor jouw kind!

tandenknarsen, kauwsieraden, tip tandenknarsen kind, kauwbehoefte kind, gespannen kaken, ontprikkelen kind, blog kauwsieraden, lalog.nl
Braaf plande ik een afspraak voor een controle bezoek bij de tandarts in. Het hele gezin in één keer: zulk werk. Natuurlijk help ik de kinderen met het poetsen van hun tanden, maar er was nooit iets bijzonders. Behalve dat ze met tegenzin die tandenborstel in hun mond stoppen dan. En misschien kwam het omdat ik die dag een afspraak bij de tandarts had gemaakt, maar er viel me ineens iets geks op. Ik schrok toen ik het zag: de tanden van Lot waren zowat gehalveerd!

Ik pakte haar lieve gezichtje tussen mijn handen en inspecteerde de boel eens goed, wel honderd keer. Zag ik het wel goed? Ja, haar boven- en ondertanden waren helemaal afgevlakt.

Een paniekerig gevoel bekroop me en ik bleef haar tanden maar checken. Foto’s van een jaar of twee geleden, foto’s van nu. Ja, dat was een duidelijk verschil.

Tandenknarsen

Jaren geleden is het me wel eens opgevallen dat Lot haar tanden knarste in haar slaap. Ze was toen ziek en bij wijze van uitzondering sliep ze die nacht bij ons in bed. Het harde gekras en geschuif van haar tanden hield mij uit mijn slaap. Ik had het niett eerder gemerkt want de kinderen slapen nooit bij ons in bed. Na wat research las ik dat het heel vaak voor komt en ik me geen zorgen hoefde te maken. Er was dan ook niets te zien aan haar melkgebit.

In de periode die volgde, stond ik vaak naast haar bed te luisteren terwijl ze sliep. Het tandenknarsen heb ik nooit meer gehoord en daarmee schoof dat voor mij naar de achtergrond. Totdat ik laatst haar afgevlakte tanden zag. Ik vraag mezelf echt af hoe ik dit zo heb kunnen missen. Want ze knarst dus duidelijk nog heel wat af in haar slaap!

Hoezo “geen zorgen”?

Tijdens het tandartsbezoek haalde ik de afgesleten tanden Lot meteen aan. Ze werden goed onderzocht en ik kreeg te horen dat de slijtage niet in de buurt van de zenuwen zit en dat ik me dus geen zorgen hoefde te maken.

Maar zo makkelijk gaat dat niet, want haar tanden zijn gewoon gehalveerd! Ik vroeg natuurlijk naar wat we hier aan kunnen doen maar verder dan bitjes voor in de nacht, nadat al haar tanden gewisseld zijn, kwam de tandarts niet. Wel vertelde ze dat de stand van de kaken en tanden een oorzaak kan zijn en dat ze bijna altijd ziet dat het knarsetanden vanzelf stopt wanneer kinderen een volwassen gebit hebben.

Heel fijn om te weten dat het vaak vanzelf stopt, maar daar heb ik nu niks aan: Lot is pas zes. Ik ging dus zelf op onderzoek uit. Al snel las ik op internet dat het knarsetanden bij kinderen ook kan komen door spanning en stress, of dat het een manier is van het verwerken van prikkels. Spanning en stress kan ik bij Lot niet ontdekken. Als we één van onze drie kids moeten noemen die fluitend door het leven gaat, dan is het Lot wel. Dat gezegd te hebben is ze wél een gevoelig en aanhankelijk meisje. Dus de drukte die een dag met zich mee brengt, zou nog wel eens invloed op het knarsetanden kunnen hebben.

Kauwsieraden

tandenknarsen, kauwsieraden, tip tandenknarsen kind, kauwbehoefte kind, gespannen kaken, ontprikkelen kind, blog kauwsieraden, lalog.nl

De tips die ik tegenkwam waren vooral: de dag met je kind doorspreken en boekjes lezen voor het slapen gaan, maar dat deden we al. Verder in mijn zoektocht kwam ik op de website van Kauwsieraden & meer terecht waar ik veel informatie en herkenbare dingen las over het tandenknarsen bij kinderen.

“Het kauwen op spullen geeft je kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Daarom is het zonde om het je kind af te willen leren.” Lees ik op de website.

En niet alleen wanneer je kind op pennen, een haarstreng of andere dingen kauwt: kauwsieraden zijn ook goede hulpmiddelen bij (nachtelijk) tandenknarsen. De kauwsieraden helpen de spanning bij je kind te verminderen. Kauwen reguleert de (opgebouwde) spanning die zich via de kaken uit.

Bij Kauwsieren & meer zijn alle sieraden zijn gemaakt van veilig food grade siliconen en ze zijn vrij van schadelijke stoffen zoals lood, latex, BPA, PVC en ftalaten. Zo kan je kind veilig kauwen!

Kauwen en ontprikkelen

Sinds een tijdje gebruikt Lot nu twee kauwsieraden: de Fairy Princes Star Wand en de bijtketting Chewnicorn. Omdat zij s’nachts tandenknarst is het heel moeilijk te bepalen wat het effect ervan is, maar om de spanning in haar kaken te verminderen en daarmee ook de kans op het knarsetanden, laten we haar tijdens het lezen van haar boekjes lekker kauwen op één van haar kauwsieraden.

tandenknarsen, kauwsieraden, tip tandenknarsen kind, kauwbehoefte kind, gespannen kaken, ontprikkelen kind, blog kauwsieraden, lalog.nl
Ook voor het verwerken van prikkels bij je kind, kun je bij Kauwsieraden & meer terecht. Sensopathisch spel, stimtoys en fidgettoys zorgen voor het ontprikkelen en het tot rust komen van het zenuwstelsel. En dat is dan weer precies wat mijn oudste dochter Noor goed kan gebruiken na een dag op school in een drukke klas van 32 kinderen. De Tangle Pets octopus en potloodtopper, die ik voor haar ontving, worden dan ook veelvoudig gebruikt na schooltijd.

Ik vind het ook een heel fijn idee dat we dus wél al iets kunnen bijdragen aan het verminderen van het tandenknarsen, ondanks dat ze haar melkgebit nog heeft. Neem zeker even een kijkje op de website van Kauwsieraden & meer als jouw kindje hier ook ondersteuning bij kan gebruiken 🙂

 

 

 

 

 

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *