Mind & body Mind & mindset

Waarom je ja zegt, maar nee bedoelt

nee zeggen, zelfvertrouwen, zelfliefde, empathisch, ruimte, blog, lalog.nl, lalog
Feestjes, afspraken, extra opdrachten of verantwoordelijkheden op je werk: ze kregen allemaal een ‘ja’ terwijl je eigenlijk heel duidelijk een ‘nee’ voelde. Toch rolde de ‘ja’ automatisch uit je mond toen je gevraagd werd als hulpouder op school of om mee te gaan naar een concert waar je helemaal geen zin in hebt. Waarom doen we dat toch?

People pleaser

De meeste mensen die zonder denken ‘ja’ op -zo ongeveer- alles zeggen, zijn vaak echte people pleasers. Doe jij ook graag van alles voor iedereen? Hou jij graag iedereen tevreden en wil je het liefst zoveel mogelijk mensen ontzorgen? Grote kans dat jij ook zo’n people pleaser bent. En daar is helemaal niks mis mee.

Die empathische eigenschap is juist een hele mooie! Het geeft aan dat jij veel om anderen geeft en dat je je goed in kunt leven in iemand anders. Maar het “gevaar” van zo empathisch zijn, is dat je jezelf als het ware kunt verliezen in anderen. Je bent dan zo hard bezig om het iedereen naar hun zin te maken dat dit jouw eigen gevoel overschreeuwt. Misschien hoor jij jouw eigen ‘nee’ niet eens omdat je zo met (voor) anderen bezig bent.

Gebrek aan zelfliefde

Nog zo’n rede waarom de automatische ja veel te vaak uit je mond kan komen rollen: te weinig zelfliefde. Je gaat structureel over je eigen grenzen heen omdat je jouw eigen grenzen simpelweg niet belangrijk genoeg vind.

Je kúnt je eigen ‘nee’ dan niet eens voelen omdat je helemaal geen verbinding met jezelf hebt. Je zorgt dan wel voor anderen, maar niet voor jezelf.

Vaker nee zeggen

In beide gevallen is wel wat work to do. Dingen die je voor jezelf mag gaan doen en vooral: jezelf voorop stellen. Erachter komen waarom jij steeds ja zegt en over je eigen grenzen heen gaat is een goede eerste stap. Kom dichter bij je gevoel door te gaan journallen en plan tijd in voor selfcare momenten.

Selfcare is trouwens niet hetzelfde als selflove! Daarover meer in een volgend artikel, maar bewust selfcare inplannen is wel een heel goed begin 🙂

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *