Mind & body Schildklier

Sporten met een schildklierziekte

sporten, schildklier, schildklierziekte, trage schildklier, hypothyreodie, hypo, acceptatie, gezondheid, health, blog, lalog.nl. lalog

Sporten met een schildklierziekte. Mijn ervaringen en bevindingen hierin lopen nogal uiteen. Toen ik na mijn eerste zwangerschap in 2014 de diagnose ‘trage schildklier’ van de huisarts kreeg, werd ik met een recept voor levothyroxine naar huis gestuurd en dat was dat. Daar stond ik dan als fanatieke sportinstructeur met allerlei klachten, en ik had nog steeds geen idee wat er met mijn lijf aan de hand was.

Trigger

Ik nam mijn medicatie, mijn klachten verdwenen en voelde ik me weer de oude. Hoe anders is dat nu negen jaar later en nog twee zwangerschappen verder… Maar in het begin van mijn ziekte voelde ik me dus gewoon nog goed. Niet wetende dat mijn zwangerschap de trigger voor de ziekte was en bij de volgende twee zwangerschappen het steeds actiever zou worden. Tijdens mijn zwangerschappen werd mijn schildklier aangevallen en hield ik elke keer weer een stukje minder schildklier over.

Hand in hand met mijn zwangerschappen ging mijn leven als groepslesdocent er na elke bevalling anders uit zien. Waar volledige belasting na de eerste zwangerschap geen probleem was, en ik weer zo’n zeven uur in de week les ging geven, ben ik uiteindelijk na de derde zwangerschap helemaal gestopt.

Van docent naar deelnemer

Dat stoppen met lesgeven was niet leuk- verre van zelfs. Leg je passie maar eens naast je neer omdat je lijf het niet meer wil… dat was een heel gevecht. En dat is het soms nog steeds. Een aantal keer ging ik terug naar af en toe een les invallen, maar op het podium geef ik me tweehonderd procent en hou ik geen rekening met mijn krachtverlies, overactieve zenuwstelsel, laaggradige ontstekingen en lange herstel. En dat ging niet samen met een gezin met drie kleine kinderen en mijn andere baan. Na de zoveelste keer kruipend over de vloer vanwege een pijnlijke ontsteking ergens in mijn lijf, moest ik toch echt de keuze maken voor mezelf om het lesgeven naast me neer te leggen.

Ziekte van Hashimoto

Met alleen mijn medicatie kom ik er inmiddels allang niet meer. In 2022 kreeg ik eindelijk de diagnose ‘ziekte van Hashimoto’ waardoor er voor mij veel meer duidelijkheid en inzicht in mijn schildklierprobleem kwam. Veel rust, regelmatig en balans zijn eigenlijk echt noodzakelijk. Daarnaast is voeding een belangrijke factor. En dit alles gaat op en af.

Ik ben sinds 2018 onder behandeling bij een endocrinoloog en volg regelmatig “alternatieve” therapieën. Ik heb veel gelezen over mijn ziekte en cursussen gevolgd. Ik hou mijn bloedwaardes in de gaten en weet wat mijn ideale waarden zijn. De kennis heb ik dus zeker in huis, ook wat sporten betreft.

Zo weet ik dondersgoed wat (mijn) triggers zijn voor een flare-up van mijn ziekte. En zo’n opvlamming betekend eigenlijk gewoon: heel veel klachten en veel last van je lijf (en gemoedstoestand) hebben. Intensief sporten is zo’n trigger. Maar ik sport het liefst zo intensief en zo vaak mogelijk. Die zeven keer in de week gaat het niet meer worden, maar toch zeker drie of vier keer in de week een training van één of twee uur. En dan het liefst high-impact, kei hard knallen en drie keer kapot gaan: dan heb ik heerlijk getraind. Maar dan dat lijf na zo’n training… oei.

Vaak is er sprake van een instant opvlamming en (pees)ontstekingen zijn inmiddels chronisch. De laatste maanden zit er een flinke peesontsteking onder mijn rechtervoet. Pijnlijk en continu aanwezig maar ik sport er “gewoon” doorheen. Eigenwijs, dat zou je kunnen zeggen. Maar ik heb het sporten zó nodig. Als ik niet kan sporten dan functioneer ik verder gewoon niet goed. Ik weet: dit is een eindeloze les voor mij. En laat de ziekte van Hashimoto met z’n opvlammingen nou niet goed samen gaan met intensief sporten.

Wat dan wel?

Welke vormen van beweging nou juist wél goed samen gaan met een trage schildklier?

– Yoga;
– Pilates;
– Wandelen;
– Zwemmen;
– Krachttraining.

Het zoeken van een balans hierin in dus key. Het draagt bij aan het rustig houden van je immuunsysteem in plaats van dat het overactief wordt en voor allerlei klachten zorgt. Ik weet het allemaal zo goed- echt. En ik luister veel beter naar mijn lijf dan een paar jaar geleden, maar op dit vlak valt nog een hoop winst te behalen. Even een pauze nemen van de meest belastende lessen is misschien een goed idee…

 

 

 

 

 

*Heb jij ook Hashimoto? Raadpleeg altijd je arts wanneer je klachten ervaart. In dit artikel deel ik enkel mijn eigen ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *