Body & food Mind & body

Redenen om warm te ontbijten

soep, ontbijt, warm ontbijt, voordelen warm ontbijt, health, buikklachten, spijsvertering, blog warm ontbijt, lalog.nl
Warm ontbijten: buiten Europa is het de normaalste zaak van de wereld en ook onze overgrootouders warmden hun ontbijt op. Zo gek is dat niet. Wist je dat warm ontbijten heel veel voordelen heeft? Tegenwoordig zijn boterhammen met kaas, muesli met melk of kwark rechtstreeks uit de koelkast de standaard als het om ontbijten gaat. Dat dit niet de beste ontbijtjes voor ons zijn, lijken veel mensen zich niet te realiseren.

Voordelen warm ontbijt

Ook ik wil niet anders meer dan warm ontbijten! Mijn buikklachten zijn er drastisch mee verminderd en ik heb de hele dag door meer energie. Wat warm ontbijten dan precies doet? Het zorgt ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Koude producten zijn moeilijk verteerbaar -vooral in de ochtend- en brood veroorzaakt veel slijmvorming in de darmen. Een warm ontbijt is voedzaam en zorgt ervoor dat ons vuurtje gaat branden. Het zorgt ervoor dat verschillende processen in werking worden gezet, zoals vertering, het afvoeren van afvalstoffen en vetverbranding.

Verwarmd voedsel is al het ware al een beetje “voor-verteerd”. Dit is goed voor je maag en milt: het maakt het verteringsproces makkelijker. Bij voeding die niet verwarmd is, kost het je maag en milt juist veel energie om dit te verwerken. De voorkeur is natuurlijk ook om voedzame en vezelrijke ontbijtjes te eten. Dit voorkomt een insuline piek in de ochtend en zorgt ervoor dat je de rest van de dag geen cravings hebt.

soep, ontbijt, warm ontbijt, voordelen warm ontbijt, health, buikklachten, spijsvertering, blog warm ontbijt, lalog.nl

Soep als ontbijt

Bij warm ontbijten denk je misschien al snel aan een kom havermout (ook lekker en voedzaam!) maar denk ook eens aan roerei met groenten, gezonde banaanpannenkoekjes of mijn persoonlijke favoriet: vers gemaakte soep.

Soep als ontbijt dus. Dit is iets wat ik uit de Chinese Voedingsleer heb geplukt en wat voor mij heel goed werkt. Zo krijg ik in de ochtend veel voedingsstoffen en vocht binnen en heb ik alle voordelen van een warm ontbijt. Vaak maak ik een grote pan zodat ik een paar ochtenden vooruit kan en het me weinig tijd kost om een paar grote soeplepels in een pannetje op te warmen.

You do you

Ondanks alle voordelen van een warm ontbijt, is het nog veel belangrijker WAT je eet en hoe dit voor jouw lijf is.

Dus heb jij geen last van een opgeblazen buik, andere buikklachten, vermoeidheid of weinig energie en ga jij gewoon heel goed op je voedzame smoothies als ontbijt: lekker bij je smoothies blijven! Het gaat er vooral om dat je vindt wat bij jou past en wat het beste werkt voor jouw lijf. Maar als je buik en energielevel wel wat ondersteuning kunnen gebruiken, neem dan je ontbijt eens onder de loep 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *