Body & food Mind & body

Ouder worden en veranderingen

ouder worden, vrouwen, midlife, veertig, hormonen, blog, vrouwen, lalog.nl, lalog, lalogblog
Ineens is het smeren van handcrème de normaalste zaak van de wereld en is het potje antirimpel crème niet meer uit je badkamerkastje weg te denken. Om nog maar te zwijgen over de oog crème tegen donkere kringen en fijne lijntjes en de shampoo tegen dunner wordend haar. Fijn, dat ouder worden.

Langdurig herstel en hardnekkige kilo’s

Hoewel we op de eerste plaatst natuurlijk heel dankbaar mogen zijn dat we ouder worden, is het feit er wel dat dit vaak hand in hand gaat met allerlei veranderingen waar we niet perse op zitten te wachten. Het herstel na een intensieve workout duurt bijvoorbeeld aanzienlijk langer dan vroeger, net zoals na een avondje doorhalen trouwens.

Ons lijf heeft dus meer tijd en energie te nodig om te herstellen en we reageren anders op een trainingsprikkel of alcohol dan tien of twintig jaar geleden. En hoe komt het dat die twee, drie kilo- die je normaal met een week of twee goed opletten wel weer kwijt raakte- nu hardnekkig blijft plakken?

Hormonen

Kort samengevat hebben we dit, als vrouw, allemaal te danken aan onze veranderende hormoonhuishouding. Vanaf ons dertigste levensjaar zet het verval al in. Dan begint de afbraak en het dunner worden van de spieren, wordt de stofwisseling langzamer en de huid slapper. Richting de veertig gaat dit vrolijk verder en rond deze leeftijd daalt het oestrogeenlevel gestaag. Ook de menstruatie kan gaan veranderen: welkom overgang.

Top 5 grootste veranderingen

De grootste -of vervelendste- veranderingen waar we in het hele ouder worden mee te maken (kunnen) krijgen vormen deze toch wel uitdagende top 5:

1. Moeilijk afvallen en makkelijk aankomen;

2. Fijne lijntjes en rimpels;

3. Dunner wordend haar;

4. Moeite met inslapen en/of doorslapen;

5. Gewrichtsklachten.

Acceptatie

Gelukkig kunnen we een hele hoop doen om ons lichaam te ondersteunen bij het ouder worden. Een van de belangrijkste dingen -misschien wel hét belangrijkste- is het accepteren en het omarmen van ons veranderende lichaam. Dat is vaak ook de grootste uitdaging.

Ook voeding en beweging aanpassen, voor voldoende slaap en rust zorgen zijn hierbij onmisbaar.

Tip: laat gewoon je bloedwaardes eens testen via de huisarts! Zo krijg je inzicht waarbij je eventueel ondersteuning van supplementen of extra ontspanning kan gebruiken.

Sowieso last van vage klachten? Laat ook meteen je schildklierwaardes meenemen. Hormoonveranderingen kunnen namelijk een trigger zijn voor schildklierproblemen.

Verder vooral dingen blijven doen waar je veel energie van krijgt, want een extra portie energie kan ook geen kwaad 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *