Body & food Mind & body

In de pre-overgang? Dat kan dus ook al…

pre-overgang, pre overgang, overgang, vrouwen, hormonen, menopauze, perimenopauze, oestrogeen, midlife, schildklier, blog, lalog.nl, lalog
Ik bevond mezelf in de behandelkamer van de internist. Volgens haar was het niet verkeerd om eens te onderzoeken of ik in de pre-overgang zit. De “pre-overgang?” dacht ik. Hoezo “pre?”. Ik moest dat woord “pre-overgang” echt even op me in laten werken. Want in de pre-overgang zijn: dat kan dus ook al.

Pre-overgang

Ik vind het nogal een heftig woord. Het is iets heel natuurlijks, maar de overgang heeft een suffe reputatie. Dat krijg je ervan met al die hormonen en de klachten die ze kunnen veroorzaken. Klachten die je niet kunt plaatsen, die vaag zijn.

En ze lijken nogal op restklachten van een trage schildklier. Nou moet ik zeggen dat ik, na al mijn ervaringen met de reguliere zorg, liever een ander pad bewandel. Maar het feit is wel dat ik met mijn trage schildklier die reguliere zorg ook nodig heb. Ik kan nou eenmaal niet zonder de hormonen die mijn schildklier (bijna) niet meer aanmaakt. Niemand zou dat kunnen, by the way. Gelukkig gaan in mijn geval gaan de reguliere zorg en de logische, natuurlijke zorg inmiddels prima hand in hand. Het duurde even, dat wel.

Ik was wel getriggerd door wat de internist zei. Ons gezin is compleet en ik heb geen kinderwens meer, maar ik vond het wel interessant om te weten te komen hoe het nu zat met mijn hormonen. En daarbij is het met een schildklierziekte heel waardevol om te weten of mijn klachten veroorzaakt worden door een opvlamming van mijn ziekte (-of het immuunsysteem eigenlijk), of doordat ik eventueel richting de overgang zou gaan. Dat zou wel even een verschil zijn.

pre-overgang, pre overgang, overgang, vrouwen, hormonen, menopauze, perimenopauze, oestrogeen, midlife, schildklier, blog, lalog.nl, lalog

Wel of niet?

Nadat ik me in het fenomeen “pre-overgang” heb verdiept, blijkt het dus ook echt iets te zijn wat bij vrouwen van mijn leeftijd (ik ben 39) vaak gemist wordt. En dat is dus zo jammer want wanneer we dit weten, kunnen we ons lichaam beter ondersteunen!

Met de periodieke bloedprik voor mijn schildklierhormonen, werden er nu een hele hoop extra hormonen mee geprikt: oestradiol, progesteron, cortisol, FSH en nog een handje vol van dit soort spul werd deze keer mee genomen.

Hoewel ikzelf niet het idee had dat ik in die hele pre-overgang zit, wilde ik het dan wel uitgesloten hebben. Het is toch fijn om te weten dat je, wat je gezondheid betreft, je focus op het juiste legt.

En dus kreeg ik onlangs de uitslag: ik zit in ieder geval niet in de overgang. Ik maak nog voldoende hormonen aan en heb geen tekorten of overschot wat aangeeft dat verder onderzoek nodig is. Maar.
Als we kijken naar de oestradiol en de FSH, dan zit ik hier in het midden. Ik maak geen volle bak oestradiol aan. Het zou kunnen dat deze waarde altijd al in het midden zat, dat is het lastige. Als dit “vroeger” in de bovengrens zat, dan maak ik nu wel degelijk minder hormonen aan. Maar zat het altijd al zo, dan is er niks veranderd. Plus: het is ook een momentopname. In beide gevallen zit ik nog steeds niet in de overgang maar het zou dus wel kunnen dat ik langzaamaan die kant op ga. Hoeft niet, helemaal niet. Kan wel. Ik weet dus eigenlijk niet of ik wel of niet in de pre-overgang zit.
Uiteindelijk maakt het ook niet uit; het is hoe dan ook belangrijk om mijn hormonen te ondersteunen.

Pre-overgang, overgang en menopauze

Terwijl ik het in mijn omgeving wel eens over dit onderzoek heb, blijkt het bij zoveel vrouwen onduidelijk te zijn dat de menopauze niet hetzelfde als de overgang is!

Hoe zit dat nou?

Pre-overgang
Dit is de periode (de aanloop) naar de overgang toe. Bij veel vrouwen begint dit rond hun veertigste: de productie van oestrogeen en progesteron neemt geleidelijk af. Omdat dit proces langzaam gaat- of in ieder geval langzaam begint- wordt het vaak gemist dat het om beginnende overgangsklachten gaat. Vaak merk je in ieder geval een verandering aan je menstruatie: deze kan heftiger worden, onregelmatiger of juist vaker dan dat je gewend bent. Ook slecht slapen, extreem droge ogen, stemmingswisselingen en haaruitval zijn “fijne” kenmerken en kunnen een teken zijn dat er iets veranderd is in je hormoonhuishouding.

Overgang
De hormoonproductie duikt verder omlaag en klachten kunnen verergeren. De bekende opvliegers kunnen hun intrede maken… wat een feest. De overgang is de hele periode naar de menopauze toe en wordt ook wel perimenopauze genoemd. Deze periode kan wel tien jaar duren. Ja, echt.

Menopauze
Na die hele feestachtige periode komt uiteindelijk de menopauze. Je laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd. Nadat je twaalf maanden geen menstruatie meer hebt gehad kom je in de postmenopauze. Bij de meeste vrouwen nemen de klachten dan af.

Dus, lieve vrouwen, laten we zo fijn mogelijk door alle fases heen gaan. Wanneer deze ook gaat komen. Dan doe ik dat ook. Op m’n negenendertigste, vijfenveertigste of tweeënvijftigste. Want of er al iets is ingezet weet ik dus nog steeds niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *