Body & food Mind & body

Menstruatieklachten? Probeer acupunctuur…

Menstruatieklachten: niet iets waar je het dagelijks met iedereen over hebt. Ik ook niet, maar ik ben blij dat ik het in een random gesprek ooit eens benoemde. Want ergens na mijn laatste bevalling was er iets veranderd. Mijn cyclus duurde ineens heel kort, de menstruatie zelf heel erg lang en ik lag elke maand krom door krampen. Even dacht ik dat dit “gewoon” veranderd was na mijn laatste bevalling, maar ergens voelde ik ook aan dat het niet hoorde.

Acupunctuur dus

Toen het ruim een jaar geleden ter sprake kwam, kreeg ik de tip om eens acupunctuur te gaan proberen. Nou sta ik wat alternatieve geneeskunde betreft vrijwel overal voor open… De huisarts en internist lachte ik uit toen zij opperde dat ik dan maar aan de pil moest gaan vanwege mijn klachten. Want even: dat is natuurlijk gewoon het maskeren van klachten terwijl je lijf roept dat er iets niet in balans is. Voor mij was dat geen optie. (Note: afgezien van aandoeningen zoals endometriose waarbij de pil wel degelijk een belangrijk hulpmiddel kan zijn!)

Ik maakte een afspraak bij Goed Gevoel acupunctuur (no spon). Een praktijk speciaal gericht op vrouwen, zwangerschap, hormonen en de cyclus. Ik kreeg een uitgebreide intake en daarna meteen de eerste behandeling. Nog een beetje onwennig lag ik de eerste keer te wachten op de naaldjes die zich in mijn huid zouden boren, maar het gevoel van de kleine speldenprikjes waren te verwaarlozen. Inmiddels ben ik er aan gewend dat er naaldjes in mijn voeten, handen, voorhoofd en kruin worden geprikt. Vrijwel meteen vloeit er vanuit mijn voeten een warm en ontspannen gevoel door mijn hele lijf heen zodra de naaldjes erin zitten. Ik voel altijd heel duidelijk dat er van alles gebeurt in mijn lijf: standaard beginnen er in mijn rechtervoet wat spiertjes te trillen en gaat het tintelen. Het is geen vervelend gevoel, meer een bevestiging van dat het weer nodig is. Als alle naaldjes zitten, klets ik altijd nog wat met de lieve en kundige acupuncturist Ilse om vervolgens met een heel zen muziekje achter gelaten te worden. Genietend van het ontspannen gevoel dommel ik meestal eventjes weg…


Klinkt heerlijk he? Dat is het ook zeker. En het allermooiste: vorig jaar was ik na drie behandelingen van vrijwel alle klachten af. Ik had weer een normale menstruatie! Na een pauze van een paar maanden merkte ik dat het weer nodig was om langs te gaan bij Ilse. Mijn menstruatie ging langzaamaan steeds weer langer duren, dus sinds een paar weken lig ik weer af en toe zen te zijn met de naaldjes. Het resultaat? Ook deze keer na drie behandelingen geen klachten meer! Fantastisch toch? Na deze keer houden we er “onderhoudsbeurten” in om mijn hormoon- en energiehuishouding een extra steuntje te geven en ga ik om de zes à acht weken.

Hoe werkt het nou precies?

Je zou denken dat ik met mijn klachten in mijn buik wordt geprikt maar dit is dus niet zo. Acupunctuur richt zich op het herstellen van de toevoer van levensenergie die door onze meridianen (energiebanen) loopt. De meridianen lopen door ons hele lichaam en ze hebben allemaal een andere invloed op ons lichaam. De meridianen voeren Qi (levensenergie) en bloed door ons hele lichaam en voeden daarmee onze organen en andere weefselstructuren. Wanneer we fysieke en/of psychische klachten hebben betekent dit vaak dat de toevoer van Qi door de meridianen wordt geblokkeerd: ons lichaam is uit balans. Acupunctuur helpt je lichaam om deze blokkades op te heffen.

Vaag? Nee, zeker niet. Het is allang wetenschappelijk bewezen dat alles (wij!) uit energie bestaat. Als je jezelf onder een microscoop zou leggen dan zie je dat je bestaat uit talloze bewegende deeltjes. Die deeltjes zenden een bepaalde trilling (energiefrequentie) uit. Acupunctuurpunten en meridianen zijn dus te meten; in en op ons lichaam bestaat een heel netwerk van energiepunten. Met acupunctuur, en dus het prikken in de meridianen, wordt de verstoorde energiebalans hersteld.

Acupunctuur is voor heel veel klachten in te zetten. Het is natuurlijk voor iedereen anders hoe je lichaam hierop reageert, en ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, maar wat ben ik blij dat ik dit ben gaan doen!

Wat mij betreft is acupunctuur dus echt een aanrader bij (o.a.) menstruatieklachten. Ik had daar eerder zelf nooit aan gedacht en vertel daarom graag mijn verhaal aan jou. Al is het om één vrouw te helpen, de ultieme tip te geven 🙂

(Top tip: via de zorgverzekering krijg ik twee derde van elke behandeling vergoedt. Check dus zeker ook even jouw verzekering om te zien of je wat vergoedt krijgt en hou acupunctuur in je achterhoofd wanneer je klachten hebt!)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *