Body & food Mind & body

Dertig en een beetje: dat voel je!

vrouw, vijfendertig jaar, mid-dertig, hormonen, vruchtbaarheid, midlife crisis, vervroegde overgang, blog, mama-lifestyle blog, health, La Log.nl
Ik ben dertig en een beetje, of eigenlijk gewoon vierendertig. En dat voel je dan dus. Althans, ik wel, haha.
En dat is natuurlijk helemaal niet oud. Op zich. Dat weet ik zelf ook wel, maar ik heb het vage vermoeden dat mijn lijf daar toch wel anders over denkt. Want hoezo moet ik ruim twee weken herstellen van een verzwikte enkel en drie dagen van een avondje doorhalen?

Ongemakken

Naast het onheuglijke feit dat je langer herstel nodig hebt kosten sommige dingen je ook ineens meer moeite. Lang opblijven bijvoorbeeld. Haha, lig je daar als midden-dertiger om half tien ‘s avondsop de bank met je ogen dicht. Nice. En wat is er vanaf halverwege dertig eigenlijk nog meer aan de hand? Ik ging op onderzoek uit en kwam vier best heftige dingen tegen over de mid-dertiger.

1. Hello midlife crisis
Aldus Wikipedia: De midlifecrisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 35 en 50 jaar. Op middelbare leeftijd maken veel mensen veranderingen door. Dit is een normaal proces. 20% echter komt hierbij in een crisis terecht. De midlifecrisis is eigenlijk een keerpunt in het leven waarop iemand wegrent voor zijn of haar ‘zelf’ die op de een of andere manier niet meer bij de persoon past. Er wordt op de vlucht geslagen voor schaduwen en demonen uit de jeugd en waar de persoon eigenlijk mee in het reine moet komen. Het is een lange wegdie moet worden afgelegd. Reken op jaren in plaats van maanden. Ben ik de enige die hier van schrikt?? Ik hoop er geen last van te krijgen!

vrouw, vijfendertig jaar, mid-dertig, hormonen, vruchtbaarheid, midlife crisis, vervroegde overgang, blog, mama-lifestyle blog, health, La Log.nl

2. Verminderde vruchtbaarheid
Er wordt gesproken van een “latere leeftijd” om zwanger te worden vanaf de 35 jaar. Op de website van oudersvannu.nl lees ik het volgende: Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als toen zij 25 tot 30 jaar was. Tot 30 jaar heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap. Tot 35 jaar heb je maandelijks 10% kans op een zwangerschap. En tot 38 jaar heb je maandelijks 5% kans op een zwangerschap. Pffff, dit is heftig he? Ja, dat vind ik echt. Ik heb twee keer het geluk mogen hebben dat het bij beide zwangerschappen in één keer raak was; bij de eerste keer was ik ruim 30 jaar en bij mijn tweede zwangerschap was ik 32 en ja- misschien wil ik nog wel een keer zwanger worden maar het percentage kans op een zwangerschap per maand, halveert voor mij volgend jaar dus! Wauw.

3. Rimpels anyone?
Oh yes, vanaf mijn dertigste smeer ik met een anti-rimpelcrème maar of het helpt weet ik niet. Ik heb verschillende artikelen gelezen over het krijgen van rimpels en op de site rubriek.nl kom ik dit tegen: Misschien worden de eerste pigmentvlekjes zichtbaar en zie je kleine rode vlekjes op je huid, veroorzaakt door gesprongen adertjes. Dichter naar de 40 worden ook de lijnen van de neus naar de mond dieper. Het is zelfs mogelijk dat je kan zien op welke kant je (vaker) slaapt. Omdat de vouwen na het slapen niet meer helemaal glad trekken, maar steeds langer of permanent zichtbaar blijven. Oorzaak is dat de productie van collageen en elastine minder wordt, dat maakt de huid dunner. De huid rond de ogen wordt op deze leeftijd ook een aandachtsgebied, omdat de huid daar altijd al dunner is. Alles wat je nu voor je huid doet, verdient zich later terug, ook al zie je niet direct resultaat. Blijven smeren dus!!

4. Hormoonschommelingen en vervroegde overgang
Ugh, niet nog meer gedoe met hormonen hoor. Ik heb voorlopig genoeg werk met mijn schildklierprobleem en de flinke hormoonstoornis die dit met zich meebrengt. Op vrouwenpraktijk.nl lees ik dat je vanaf je 35ste ook nog eens kans hebt op een vervroegde overgang en dat je dit vaak in eerste instantie niet eens door hebt:
Tijdens een eventuele zwangerschap voel je als vrouw helemaal wat hormonen met je kunnen doen, je lichaam verandert maar ook psychisch voel je jezelf anders. Rond de leeftijd van 35-45 jaar kun je als vrouw vaak te maken krijgen met ‘vage’ klachten zoals:

  • Verandering in het menstruatiepatroon
  • Sneller moe
  • Minder snel herstel
  • Verminderd libido ( = zin in seks)
  • Spier- en gewrichtspijnen

Deze klachten laten je in eerste instantie niet denken aan de overgang, je bent immers nog vruchtbaar! Als vrouw heb je het in deze tijd vaak erg druk: combinatie gezin en werk, relatie, sporten, sociale contacten en meer… dit maakt dat je door de drukte aan jezelf voorbij kunt gaan en je niet bewust bent van deze symptomen.Toch kan dit het begin zijn van de overgangsjaren.

Lekker lijstje, eej! Nou, gelukkig zijn we zo oud (jong!) als we ons voelen en is er een hele hoop te doen om het bovenstaande nog even lekker uit te stellen 😉

La Log, La Log.nl, Wendy La Log.nl, mama blog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog, blogger

 

 

 

NIEUW: La Log.nl op Instagram!

2 gedachten over “Dertig en een beetje: dat voel je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *