Body & food Mind & body Mind & mindset

Ontspannen met een verzwaringsdeken, yes or no?

verzwaringsdeken, ontspannen, ontprikkelen, teveel prikkels, rust, opladen, deken, blog verzwaringsdeken, blog, lalog.nl
Een verzwaringsdeken stond echt al heel lang op mijn lijstje! Het gewicht van de deken zorgt voor een diepe druk stimulatie. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en dat je zenuwstelsel tot rust komt. Als rasechte HSP’er wilde ik dit dus zeker uitproberen!

Dat het extra gewicht van een verzwaringsdeken voor ontspanning zorgt, verklaart misschien ook waarom ik sinds kinds af aan al met iets zwaars op mijn voeten slaap. Mijn lieve oma maakte ooit een groot, zwaar kussen in de vorm van een vis. Die heeft zeker zo’n 25 jaar bovenop mijn voeten op de dekens gelegen, anders kon ik niet goed in slaap komen. De vis is er al een aantal jaar niet meer. Helaas, maar na zoveel jaar was mijn geliefde zware kussen toch echt versleten en viel uit elkaar. Sindsdien slaap ik met een aantal stevige sierkussens op mijn voeten, haha. Jammer genoeg geeft dit niet hetzelfde effect als mijn vis kussen, dus toen ik iets over een verzwaringsdeken las wilde ik dat zeker uit gaan proberen.

Ontprikkelen

Heerlijk leek me dat dus, zo’n verzwaringsdeken! De diepe druk stimulatie helpt je ontprikkelen, ontspannen en zorgt ervoor dat je sneller en dieper slaapt. Dat wil ik allemaal! Een verzwaringsdeken moet niet zwaarder zijn dat zo’n 10% van je eigen lichaamsgewicht, dus met mijn 57 kilo koos ik voor een deken van 5 kilo. Leek me een mooi gewicht om mee te beginnen.

verzwaringsdeken, ontspannen, ontprikkelen, teveel prikkels, rust, opladen, deken, blog verzwaringsdeken, blog, lalog.nl
De buitenkant is heerlijk zacht. Ik gebruikte de deken op de bank en legde ‘m ook over mijn dekbed. Vol verwachting natuurlijk, want kom maar door met die ontspanning! Of dat ook zo was? Mwah. Op de bank niet meer of minder dan met een “gewone” deken, en op bed was het vooral erg warm. Dus halverwege de nacht pleurde ik die deken dan van bed af. Ik viel er ook niet sneller mee in slaap -integendeel- doordat ik Carpaal tunnel Syndroom heb (zenuwknellingen in polsen, handen en armen), werden mijn zenuwen door de zwaarte van de deken steeds beknelt wat erg pijnlijk kan zijn. Een hoop gewoel en gedraai is dan het resultaat.

Jammer he?! Ik had zo’n zin in ontspannende momentjes met die verzwaringsdeken om me heen maar ik kan nou niet zeggen dat dat effect zo groot was. Verzwaringsdekens zijn ook niet erg goedkoop (de mijne is van Lucovitaal en kocht ik met een actie voor €50,-), dus ik zou het zeker niet zomaar weer aanschaffen. Ik denk dat ik om te ontprikkelen beter een bodyscan of meditatie kan doen 😉

Heb jij wel eens een verzwaringsdeken geprobeerd?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *