Body & food Lifestyle Mind & body

Zonnebrandcrèmes: kritisch kijken


De lente is hier, hoe fijn! En wij Nederlanders pakken elk zonnestraaltje dankbaar mee, want we weten heel goed dat het ineens afgelopen kan zijn. Dat we middenin een natte zomer zitten. Is wel meer dan eens gebeurd. Genieten dus, van de lentezon die zich nu zoveel laat zien. En smeren, dat ook. Zeker nu de kinderen bijna de hele dag buiten vertoeven. Onze Lot had haar eerste licht verbrandde wangetjes al te pakken de afgelopen week. Reden genoeg om meteen weer verse zonnebrandcrème aan te schaffen. En niet zomaar één. Want heb je enig idee hoeveel rotzooi er in de reguliere zonnebrandcrèmes zitten die je bij de voordeeldrogisten en supermarkten kunt kopen?

Kritisch kijken

Ja, kritisch kijken naar de ingrediënten die in een zonnebrandcrème zitten. Want in de meeste zonnebrandcremes zitten schadelijke stoffen. Voor ons lijf en voor het milieu. Niet zomaar klakkeloos alles op jouw huid en die van je kind smeren dus. Wat je in ieder geval niet in je zonnebrandcrème wil tegenkomen zijn de volgende stofjes:

  • Oxybenzone
  • Octisalate
  • Octocrylene
  • Octinoxate
  • Avobenzone
  • Ethylhexyl salicylate
  • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)

Uv-filters

Op lonedrifters.nl las ik dat je ook nog onderscheid kunt maken in uv-filters. Namelijk tussen chemische (organic) en fysische (mineral) filters. Chemische filters trekken in je huid en absorberen op die plek de uv-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ het licht. Het probleem van chemische filters is dus dat ze door je huid opgenomen kunnen worden en in je bloed terechtkomen.

Je kunt dus beter voor fysische filters kiezen dan chemische. Deze filters zijn bijvoorbeeld titaniumoxide en zinkoxide. Deze type filters geven een goede bescherming en blijven bovenop de huid liggen. Daardoor komen dus geen schadelijke stoffen in je lichaam en dat willen we hebben: beschermd de zon in zonder troep!

Welke zonnebrandcrème dan wel?

Zelf gebruiken wij op dit moment de zonnebrandcrème van Soleo Organics. Een fijne crème die biologisch afbreekbaar en waterbestendig is. Ook de zonnebrandcrèmes van Naïf, Biosolis, Weleda en Earth Line zijn goede opties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *