Schildklier

Schildklier: koemelkvrij, dat kan er ook nog wel bij!

schildklier, koemelkvrij, trage schildklier, schildklierproblemen, voeding en schildklier, gezondheid, hypothyreoïdie, schildkliergezondheid, blog schildklier, mamablog, lalogblog, lalog.nl, lalog

Koemelkvrij eten en drinken. Het zat er al aan te komen want met glutenvrij eten heb ik al zoveel winst behaald. Betere waardes, minder schildkliermedicatie, minder restklachten, minder huiduitslag en eczeem en zo goed als nooit meer last van mijn buik. En het kan vast nóg beter. Want ik blijf met restklachten zitten dus ik duik er verder in. Koemelkvrij it is. Waarom ik deze keuze maak leg ik in dit artikel uit!

Koemelkvrij of lactosevrij; het verschil

Voor mij was het eerst zaak om het verschil tussen koemelk en lactose uit te zoeken en wat dan wenselijk is bij een trage schildklier. Kort omschreven komt het hierop neer:

Zuivelvrij eten is niet hetzelfde als lactosevrij eten. Bij lactosevrij eet je zuivel waar de lactose is uitgehaald (of waar lactase aan is toegevoegd zodat je de lactose beter verteert) en waar de caseïne nog in zit.

Caseïne is een koemelkeiwit en kan veel klachten veroorzaken. Net zoals gluten, zorgt caseïne voor aanvallen op je schildklier.

En geitenkaas dan?

Koemelk bevat caseïne type A1. Geiten- en schapenmelk bevat caseïne type A2. Door dit kleine verschil kun je soms wel goed reageren op melk, yoghurt en kaas van geiten en schapen. Geitenkaas heb ik daarom nog niet geschrapt. Ik ben echt een kaasliefhebber (en een broodliefhebber, maar ja gluten he) dus soms neem ik nog wat geitenkaas, maar al het andere niet meer.

De overstap naar koemelkvrij

schildklier, koemelkvrij, caseine, hypothyreoidie, trage schildklier, blog schildklier, voeding en schildklier, lalog.nl, lalog

Melk, gatverdamme. Geen probleem om dit te schrappen. Ik vond het al nooit lekker maar sinds een paar jaar drink ik het nooit meer. Het zit vol met hormonen die de koeien toegediend krijgen. Die hormonen zorgen samen met caseïne voor dat onze hormoonhuishouding helemaal ontregeld wordt. Wist je trouwens dat de mens het enige zoogdier op aarde is, dat als volwassene melk drinkt van een ander zoogdier? Denk er maar eens over na hoe gek dat eigenlijk is. Ik zal er verder niet op in gaan want dan dwaal ik af…

Die overstap dus. Ja, dat vind ik nog lastig en niet vanwege die nasty melk maar vanwege al die producten waar wel iets van melkpoeder in te vinden is. Waarom zit er overal melkpoeder in? Niet te doen! Wat dat betreft was de overstap naar glutenvrij echt veel makkelijker. Nu eet ik regelmatig per ongeluk iets waar melk in zit. Lekker dan. Nee, echt lastig. Koemelkvrij eten vind ik moeilijker dat glutenvrij eten, maar ik kom er wel. Met vegan producten weet je sowieso dat je goed zit wat dat betreft dus dat ik een goede tip!

Ik ben nu een goede twee weken bezig met mijn overstap naar koemelkvrij maar ik merk nog niet heel veel omdat ik -per ongeluk- dus wel eens wat smokkel. Over een paar weken moet ik weer bloed prikken dus ik hoop dat ik tegen die tijd vrijwel helemaal overgestapt ben. Het kan in ieder geval geen kwaad om koemelk uit mijn dieet te schrappen.

Bang voor een calciumtekort ben ik niet. Groene bladgroente zijn een goed alternatief en bevat naast calcium ook veel andere mineralen en vitamines. Zo bevat 100 gram rauwe boerenkool twee keer zo veel calcium als een glas halfvolle melk. Spitskool, Chinese kool, abrikozen, amandelen, hazelnoten en zeegroenten zijn andere goede vervangers.

Ik worstel nog even verder met al die melkpoeder overal in, maar met zoveel mogelijk onbewerkt eten kom ik al een heel eind. Ik hoop op verbetering van mijn schildklierwaardes en restklachten, ik hou jullie op de hoogte!

lalog.nl, lalog, lalogblog, mamablog, mamalifestyle blog, logo lalog

 

 

 

 

Lalog.nl op Instagram
Lalog.nl op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *