Mama en zo Schildklier Zwanger

Schildklier: hoe gaat het nu tijdens mijn zwangerschap?

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl
Hoe gaat het nu tijdens mijn zwangerschap met mijn schildklierprobleem? Tijd voor een update! Dat het spannend is, is een feit. De schildklier speelt namelijk een belangrijke rol voor, tijdens en na de zwangerschap. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte maar schildklieraandoeningen hebben dus een grote invloed. Zowel wat betreft het verloop van de zwangerschap als de ontwikkeling van het kind.

Not a fan

Elke vijf weken laat ik bloedprikken om mijn waardes te laten bepalen. Geen hobby van me, kan ik je zeggen. Maar wat moet, dat moet. Dus ga ik elke vijf weken met een chagrijnig gezicht naar de prikpost hier in het dorp. Hele gesprekken heb ik inmiddels met de dames die daar prikken. En prikken kunnen ze geen van alle want negen van de tien keer prikken ze ernaast. Jaren geleden ben ik al van mijn rechterarm naar linkerarm geswitched omdat dat dan nog het beste gaat. Van die aders op rechts blijven ze maar af want daar rolt de hele boel steeds weg (sorry, echt goor haha).

Endocrinoloog

Ergens in februari voelde ik me raar. Ik had weer een aantal klachten en wilde niet wachten tot mijn volgende afspraak met de endocrinoloog (specialist tbv de schildklier). De week erop kwam ik erachter dat ik zwanger was! Mijn gevoel klopte dus! Omdat mijn arts eerder had gezegd dat ik bij een eventuele zwangerschap meteen contact op moest nemen, belde ik al snel. Mijn dosis Thyrax moest omhoog. En na een afspraak en bloedprik vier weken geleden moest ik voor de tweede keer verhogen. Mijn waardes moesten wat omhoog. Doodeng vind ik dat want afgelopen zomer zat ik veel te hoog in mijn medicatie en had ik super veel klachten door hyperthyreoïdie (te snelle schildklier) door de medicatie. Met kleine stapjes verhogen nu dus!

Hoe ik me voel?

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl
Meestal kan ik lachen 😉 Voor elke schildklier patiënten geldt dat iedereen zich anders voelt bij bepaalde waardes. Er is een richtlijn en die richtlijn is voor iedereen anders. Ik weet dat ik me bij een TSH tussen 1.0 en 1.5 en een vrije T4 tussen de 16 en 18 het beste voel maar dat kan voor iemand anders weer hele verkeerde waardes zijn. Het is dus een kwestie van puzzelen.

Risico’s

Als er tijdens de zwangerschap te weinig schildklierhormoon aangemaakt wordt, is er een verhoogde kans op afwijkingen van het zenuwstelsel bij het kindje. Bij de moeder is er een verhoogd risico op een hoge bloeddruk, loslaten van de placenta en bloedingen na de bevalling. Ook vroeggeboorten en een laag geboortegewicht komen vaker voor. De eerste vier maanden is het kindje volledig afhankelijk van de hormoonproductie van de moeder, vanaf week 20 gaat het kindje zelf hormonen aanmaken. Super belangrijk dus dat de schildklierhormonen regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Nou sta ik zelf gelukkig onder goede controle, is mijn bloeddruk van nature laag en ging het zwanger worden vanzelf. Dingen die allemaal niet vanzelfsprekend zijn bij vrouwen waarvan de schildklier kapot is. Ik prijs mezelf dus erg gelukkig ♥

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl

Natuurlijk vind ik het ook wel heel erg spannend hoe het na de zwangerschap straks zal gaan. Na de eerste zwangerschap kreeg ik voor het eerst last van een trage schildklier. Het vlindervormig orgaan had zichzelf kunnen herstellen maar door een tweede zwangerschap eroverheen, stopte mijn schildklier en bijna volledig mee en daar kwamen we pas heel laat achter omdat ik onder controle stond bij de huisarts. En huisartsen willen schildklier patiënten heel graag zelf behandelen terwijl de meeste daar helemaal niet bekwaam voor zijn. Zo ook de mijne niet.

Ik wil graag alle vrouwen die vage klachten hebben op hun hart drukken om schildklierhormonen te laten controleren. Vraag bij je huisarts om een uitdraai van de uitslag EN de referentiewaardes van het lab. Ook al zegt een huisarts dat je waardes goed zijn: niet zomaar in meegaan! Ga zelf na waar jij je goed bij voelt en bij twijfel om een doorverwijzing naar een internist of -nog beter- endocrinoloog vragen! Benieuwd naar welke klachten je bij een schildklierprobleem kunt hebben? Je kunt er meer over lezen in de artikelen hieronder.

Ik hou jullie op de hoogte!

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

Lalog.nl op Facebook
Lalog.nl op Instagram

2 gedachten over “Schildklier: hoe gaat het nu tijdens mijn zwangerschap?

  1. Hi Wendy,
    Na lang zoeken naar blogs waar het over ‘zwangerschap’ en ‘schildklier’ gaat, ben ik bij jou terecht gekomen. Al 2 jaar ben ik druk in de weer om mijn dosering op een behoorlijk niveau te krijgen en afgelopen week heb ik eindelijk groen licht gekregen om zwanger te worden. Zoals jij het beschrijft, werd het mij namelijk ook verteld: met verkeerde waardes is een zwangerschap (levens)gevaarlijk en dus was het voor mij verboden. Ik vind het daarom heel fijn om bij jou terug te lezen hoe jouw ervaringen zijn en ik kan mij goed vinden in het ‘onduidelijke’ gevoel wat je soms kunt hebben dat voor de buitenwereld vaak heel gek klinkt. Zelf heb ik al jaren een reisblog (die al tijden stil ligt), maar omdat er zo weinig over schildklier issues in de lifestyle zin wordt geschreven, denk ik er over om t.z.t. op een nieuw blog hier ook aandacht aan te besteden. Fijn dat jij dit nu al doet. Heel veel succes met je zwangerschap en ik blijf je volgen.

    1. Hi Daphne, wat fijn dat je erkenning in mijn verhaal kunt vinden. Het is niet niks he, schildklierproblemen ☹️ Wat super dat je nu groen licht hebt gekregen om aan een zwangerschap te beginnen ❤️✨ Hou je waardes goed in de gaten ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *