Kids Mama en zo

Peuters en samenspelen

samen spelen, peuter, kinderen, spelen, kind, mamablog, mamalifestyleblog, La Log.nl

Peuters en samenspelen: dat kan nog al eens lastig zijn. Verhalen van moeders met kinderen van dezelfde leeftijd als Noor herken ik wat dat betreft helemaal niet. Gelukkig maar, want mijn 3-jarige speelt vaak heel goed samen. Vooral sinds haar zusje Lot 1 jaar is geworden en zij ook steeds meer kan, gaat het samenspelen hier meestal vreedzaam. Meestal. Want die twee meiden van mij kunnen ook heus wel eens katten. In dit artikel tips om het samenspelen voor peuters te stimuleren! Kan toch wel eens handig zijn met die peuter-perikelen 😉 

Samenspelen

Tussen Noor en Lot gaat het dus gelukkig meestal wel goed, maar soms vliegen de puzzelstukjes hier ook door de kamer… tja, dat hoort erbij. Noor gaat twee dagen in de week naar het kinderdagverblijf: op donderdag naar een voorbereidende groep voor de kleuterklas en op vrijdag samen met Lot naar de verticale groep om te spelen. Ik krijg regelmatig te horen van de leidsters dat het samenspelen met andere kinderen echt super gaat! Noor neemt vaak het voortouw en ze neemt alle kinderen graag mee in haar fantasie. Maar wat als het samenspelen van jouw peuter niet zo vanzelf gaat? 6 tips!

1. Breng je kindje in contact met andere kinderen. Dat kunnen kinderen uit de straat zijn maar ook neefjes en nichtjes, de peuterspeelzaal of peutergym!

2. Benoem gevoelens. Zeg bijvoorbeeld iets als: “Kijk, je zusje huilt. Ze is verdrietig omdat ze haar knuffel kwijt is.” Een kind kan beter omgaan met anderen als het zich leert inleven in de gevoelens van anderen.

3. Prijs je kind als hij of zij samenspeelt of iets deelt.

4. Vanaf een jaar of 3 kun je je kind de kans geven om eenvoudige probleempjes zelf op te lossen. Reageer positief als dat lukt. Grijp wel in als er agressie ontstaat.

5. Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien hoe jij met andere mensen omgaat.

6. Je kunt met je kind eenvoudige spelletjes doen met ‘beurtwisseling’ zodat ze leren dat er ook iemand ander aan de beurt is.

samen spelen, peuter, kinderen, spelen, kind, mamablog, mamalifestyleblog, La Log.nl

En ook: mocht het nou zo zijn dat jou kindje nog niet zo goed samenspeelt, vergeet niet dat elk kind zich op zijn of haar eigen tempo ontwikkeld dus met dat samenspelen komt het heus wel goed 😉

Hoe doet jouw kindje het met samenspelen?

 

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

Like La Log.nl op Facebook voor de nieuwste artikelen!

Eén gedachte over “Peuters en samenspelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *