Mama en zo

De waterpokken in huis

waterpokken, ziek, koorts, peuter, baby, blog, mamablog, mamalog, lifestyleblog, La Log

Jahoor, het was te verwachten: de waterpokken zijn in huis. De meeste mama’s met (jonge) kinderen weten wel dat het virus ontzettend heerst. Je ziet overal bepokte (!) kinderen en dat kun je best handelen, maar no way dat jouw eigen kind ziek wordt! Maar dat gebeurd natuurlijk wel want het waterpokkenvirus is namelijk heel erg besmettelijk. Lekker dan. Koorts, bultjes, keelpijn, jeuk… dat gun je je kind niet! Wat kun je eraan doen om het zo comfortabel mogelijk te maken? Lees mee!

Twee weken terug werd het al gezegd bij de kinderopvang waar Noor 1,5 dag in de week naartoe gaat: de waterpokken heersen. “Het zou kunnen dat Noor daar ook last van krijgt,” hoorde ik al van een van de leidsters. Ik zag nog niks verdachts dus dacht dat het wel mee zou vallen. Totdat ze afgelopen zondag aan het eind van de middag ineens hangerig werd, koorts kreeg en ik wat rode vlekjes op haar huidje zag. Oh no…

waterpokken, ziek, koorts, peuter, baby, blog, mamablog, mamalog, lifestyleblog, La Log

Zondag hadden we super gezellige Eerste Paasdag, maar uiteindelijk lag Noor ziek onder een dekentje op de bank, zo zielig!

Wat kun je doen?

Het virus verlaat vanzelf het lichaam weer, maar je kind kan zich flink beroerd voelen. Bij de apotheek of drogist kun je een middeltje tegen de jeuk halen. Voor kinderen ouder dan twee jaar wordt vaak mentholpoeder gebruikt. Draagt je kind luiers, verschoon die dan vaak, zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken. Het is voor je kind fijn om zonder luier te slapen, omdat hij door het schuren van de luier extra jeuk krijgt. Doe je kind luchtige, losse katoenen kleren aan en pak hem vooral niet te dik in. Houd zijn nagels schoon en kort. Probeer te voorkomen dat hij de blaasjes openkrabt, want hierdoor kunnen ze gaan ontsteken en kan je kind littekens krijgen. Je kind mag met waterpokken gewoon in bad. Dep hem na het bad voorzichtig droog in plaats van hem gewoon af te drogen. Als alle korstjes zijn ingedroogd, kun je je kind in bad doen om deze los te laten weken.

Naar de huisarts?

Als de blaasjes gaan ontsteken of als je kind hoge koorts en keelpijn krijgt, moet je contact opnemen met de huisarts. Je kind mag met goed weer gerust even naar buiten. Hou er wel rekening mee dat hij door de koorts sneller moe is dan normaal.

Zwanger en waterpokken

Als een zwangere vrouw die nog geen waterpokken heeft gehad aan het einde van haar zwangerschap ziek wordt, kan haar ongeboren baby ook besmet raken met het waterpokkenvirus. De baby kan meteen na de geboorte erg ziek worden. Hou je kind met waterpokken daarom uit de buurt van hoogzwangere vrouwen en pasgeboren baby’s.

 

Ik denk dat onze Lot van 9 maanden straks ook “de gelukkige” is. Het virus heeft een incubatietijd van twee tot drie weken dus we zullen zien… Hebben jullie kindjes het virus al gehad?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

 

*bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *