Mind & body Mind & mindset

Op de automatische piloot, is dat echt zo erg?

automatische piloot, comfort zone, tevreden, doen waar je blij van wordt, mindfulness, logboek over life, persoonlijke ontwikkeling, lalog.nl, lalog
“Als je dingen op de automatische piloot doet, dan is het tijd om verder te gaan”, hoorde ik iemand laatst zeggen. Dat zinnetje bleef maar rond gaan in mijn hoofd, want ik doe eigenlijk heel veel dingen op de automatische piloot. Maar betekent dat dan automatisch (whehe) dat ik verder moet gaan?

Automatische piloot aanzetten

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar mijn automatische piloot neemt regelmatig het stuur over. En ik zie dit niet perse als een teken dat je dan verder moet gaan of dingen moet veranderen.

Wanneer ik op mijn werk bijvoorbeeld dingen op de automatische piloot doe, dan doe ik dat omdat ik daar veel ervaring in heb en omdat het me weinig moeite kost. Hetgeen wat ik dan met mijn ogen dicht kan doen, zorgt ervoor dat ik alert kan zijn op wat daar omheen allemaal gebeurt: de dingen waar je juist geen automatische piloot op aan kunt zetten.

In het moederschap werkt het precies zo. Het ochtendritueel loopt behoorlijk op de automatische piloot: geroutineerd. De ene ochtend wat meer dan de andere maar dat heeft iets met kinderen en achter het behang plakken te maken. Het is op zulke ochtenden maar goed ook dat ik dingen automatisch doe, anders wordt het helemaal een uitdaging om op tijd de deur uit te gaan.

Comfortzone

Grote kans dat wanneer je dingen op de auto pilot doet, dit dingen zijn die binnen je comfortzone liggen. En dat is logisch. Nou is het natuurlijk wel zo dat groei vaak buiten je comfortzone ligt- en I’m all for it als het gaat om (persoonlijke) groei en ontwikkeling- maar je doet dingen niet voor niets op jouw manier. Je automatische piloot is heel eigen: de dingen die je doet heb je jezelf helemaal eigen gemaakt.

En dát hoef je niet meteen stel op sprong te gaan veranderen want dat creëert alleen maar onrust. En misschien weet jij juist heel goed wat je wilt en wat voor jou werkt. Dan is een stukje koers varen op de automatische piloot helemaal zo erg nog niet en kun je de stormachtige buien juist goed aan.

Mindful zijn

Wanneer jij met jouw automatische piloot heel blij bent is het dus helemaal geen rede om verder te gaan. Dat is wat me zo tegenstond in de stelling die ik hoorde; zo zwart-wit is het namelijk niet.

Maar hee: als jij dingen op de automatische piloot doet, daar niet blij mee bent en in een gigantische sleur zit dan zal ik de eerste zijn die zegt dat je stappen mag gaan ondernemen. Ga dan lekker ontdekken waar je wél blij van wordt.

Maar spoileralert: ook -of juist- wanneer je gevonden hebt waar je blij van wordt zal daarin jouw automatische piloot het stuur soms van je overnemen. En daar kun je ook van genieten: schakel mindfulness in en voel dat alles soepel en makkelijk verloopt voor je.

Wees je automatische piloot in die momenten juist dankbaar, want zo erg is dat niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *