Bloggen Lifestyle

De ene tekst is de andere niet

tekst, teksten schrijven, schrijven, artikelen, opdrachten, tekstschrijver, blog, online logboek, online magazine, doen waar je blij van wordt, persoonlijke ontwikkeling, taal, woorden, lalog.nl, lalog

Schrijvend kwam ik er al snel achter dat de ene tekst de andere niet is. Dat klinkt natuurlijk logisch want elk stuk tekst heeft een andere opbouw, structuur en een ander onderwerp. Ook voldoet de ene tekst aan stijlregels en een andere weer niet. En dan heb ik het nog niet eens over de tone of voice van de desbetreffende schrijver gehad. Maar ook voor schrijvers is er nogal een verschil in teksten die er te creëren zijn.

Een ander verhaal

Wanneer de letters op het scherm dansen en je vingers over het toetsenbord heen vliegen, kom je er als schrijver vanzelf wel achter welke soorten tekst er goed en minder goed bij je passen. Natuurlijk blijft de essentie hetzelfde; namelijk schrijven. Maar een interview uitwerken is toch echt een andere tak van sport dan een blog schrijven uit de losse hand. En een kort verhaal is weer een heel ander verhaal (jaja) dan een nieuwsbrief of een doordachte column.

Menstruatieondergoed

Het ene onderwerp gaat je ook gewoon meer aan het hart dan het andere. Ook dat is een belangrijk aspect. Ikzelf word bijvoorbeeld niet erg enthousiast als ik een voorstel voor een samenwerking binnen krijg om -ik noem maar wat- menstruatieondergoed te promoten. Dat is echt gebeurd, trouwens. Dat promoten dus niet, nee.

Op Instagram zag ik een handjevol bloggers in hun menstruatieondergoed voor de spiegel staan dralen. Niks ten nadele van hen, want menstruatieondergoed kan dé oplossing voor iemand zijn. Mooi dat zij daar dan iemand mee kunnen inspireren, maar mij niet gezien 😉

Vlakke teksten

En als het al weinig met tekst te maken heeft, dan kan ik daar niet zoveel mee. Waar ik wel veel mee kan zijn woorden, maar ook daar zit dus een verschil in. Vaak “voel” je al als je een tekst leest, hoe deze geschreven is. Komt een tekst vanbinnen uit, dan heeft de schrijver daar zijn of haar ziel en zaligheid in gestopt. Het is passievol en met zorg geschreven.

Dan heb je daar ook nog de vlakke teksten: nietszeggende teksten waar je niets bij voelt. Ze zijn geschreven zonder diepere betekenis. Voorbeelden daarvan kom je genoeg tegen, dat voel je wel als je een tekst leest. En zo niet, dan vanaf nu wel. Want teksten kunnen leven en het vuur in iemand aanzetten. Dát zijn de teksten die geschreven zijn met passie.

En zoals met alles: soms lukt het gewoon even niet. Soms is wat je schrijft gewoon sh*t, met gevoel geschreven of niet. Hoeveel onafgemaakte verhalen ik wel niet op mijn laptop heb staan en met hoeveel interviews ik gestruggeld heb… Tja, de ene tekst is de andere gewoon niet.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *