Mind & body Mind & mindset

Het “200 procent of niks” syndroom

200 procent, alles of niets, passie, multipassionist, eigenschap, ergens vol voor gaan, mindset, artikel mindset, lalog.nl, online logboek
Van een afstandje lijkt het heel knap dat je voor 200 procent ergens voor gaat. Dat je je volledig op een baan, eigen bedrijf, project of uit de hand gelopen hobby richt. Want bij het “200 procent of niks” syndroom lopen álle hobby’s uit de hand…

Hoewel het veel voordelen heeft om ergens 200 procent voor te gaan, heeft het ook een nadeel. Want als het je tweede natuur is om je volledig onder te dompelen en vol passie ergens voor te gaan, dan doe je dat dus overal mee. Je kúnt gewoon niet anders want je weet niet hoe. Overal waar je affiniteit mee hebt -alles wat je leuk vindt dus- pak je groots aan. Je zoekt alles uit en je bent binnen no-time een expert over een bepaald onderwerp.

Plafond

Dat is heel knap, maar dat kan doodvermoeiend zijn. Ervaringsdeskundige hier. Want hoe passievol je ook overal voor gaat, op een gegeven moment is je plafond bereikt. Key is dus om je grenzen te bewaken en niet meteen alles met twee handen tegelijk vastpakken.

Multipassionist

Wanneer je altijd overal vol overtuiging voor gaat, is de kans groot dat je een multipassionist bent en juist dát is een valkuil. Want als multipassionist heb je heel veel passies, wil je het liefst al je talenten verder ontwikkelen en een professional worden in ál je interesses.

Gut feeling

Een professional worden in al je interesses resulteert vaak in uit de hand gelopen hobby’s. En uit de hand gelopen hobby’s zijn fantastisch. Want hobby’s doen we omdat we ze leuk vinden, omdat we er blij van worden. En als er iets belangrijk is, dan is het doen waar je blij van wordt. Dus als je de kans hebt (en die heb je, want die creëer je zelf): maak van die hobby je beroep!

Maar -kleine kanttekening- doe dit niet met al je hobby’s. Zeg niet te snel “JA!” op voorstellen en andere dingen die op je pad komen. Laat het eerst even landen en luister niet naar je hoofd die op voorhand al “JA!” roept, maar luister naar je gevoel. Je gut feeling.

Want hoe geweldig het ook is als je het “200 procent of niks” syndroom hebt; deze mooie, sterke eigenschap kan heel makkelijk een valkuil worden.

Tips

Tips om ervoor te zorgen dat jij niet in die valkuil loopt zijn -de eerder genoemde- grenzen bewaken en naar je gut feeling luisteren.

Hoe je dat doet? Zeg vaker “nee” om je grenzen aan te geven en besteed dingen uit. Vindt je het moeilijk om naar je gevoel te luisteren omdat je gedachten er steeds doorheen komen? Train dan om te luisteren naar je intuïtie en kies wat écht bij je past en aansluit bij jouw kernwaarden.

En als het niet als een 200 procent voelt… doe het dan maar helemaal niet 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *