Body & food Mind & body Mind & mindset

Frustraties: liever uiten dan opkroppen


Frustraties; iedereen heeft ze. Een frustratie kan zich ontwikkelen door iets waar we ons aan irriteren, ergeren maar ook door een gevoel van teleurstelling, wanhoop of belemmering. Ik denk dat veel mensen er wel een handje van hebben om de meeste dingen op te kroppen. Lekker makkelijk. Want erover praten? Dat is vaak lastig. Je bent verlegen, voelt je bezwaard, schaamt je of je houdt het liever gewoon voor jezelf. Dat kan, maar ben je wel bewust van wat er gebeurt als je jouw frustraties niet kwijt kunt?

Vage klachten

Al die onverwerkte frustraties sla je op in je lijf en al die (negatieve) energie kan er dan niet uit. Veel mensen beseffen niet dat onze body-mind connectie heel sterk is: jouw lijf werkt nauw samen met je gedachtegang. Denk er maar eens aan hoe mooie muziek je kippenvel bezorgt. Of aan de buikpijn die je krijgt door de zenuwen, of de hoofdpijn na een mega drukke dag. Dit zijn voorbeelden van de body-mind connectie die we allemaal hebben. Simpele voorbeelden die we allemaal heel normaal vinden. En dat is het ook; het is “een uiting van”. Je kunt je voorstellen dat, als al deze kleine dingen al voor een fysieke reactie kunnen zorgen, alles wat je niet uit en opkropt er toch op een gegeven moment uit moet. Dit gebeurt dan in de vorm van (vaak vage) lichamelijke klachten.

Niet praten maar schrijven

human design, wat is human design, persoonlijke ontwikkeling, waarom human design, mindset, lalog.nl, lalog, blog human design
Heb jij er wel eens bij stil gestaan dat de lichamelijk klachten die je hebt veroorzaakt kunnen worden door opgeslagen frustraties, trauma’s en gebeurtenissen? Ga eens bij jezelf na of dit voor jou van toepassing is. Krop je veel op? Pieker je veel? Voel je veel emoties in je lichaam als je denkt aan bepaalde gebeurtenissen? Dan kan het jou zoveel helpen om langzaam alle lagen eens af te pellen. En dat hoeft echt niet meteen met een coach. Zelf kom je een heel eind. Doe schrijfoefeningen, lees “zelfhulp” boeken die jou hierin kunnen begeleiden en volg meditaties om dingen los te laten.

Nou ben ik zelf echt een schrijver (joh!) en ik zou niet zonder kunnen! Hele journals schrijf ik vol met mijn gedachten. Met mooie intenties, maar ook met mijn frustraties. Dingen uit het dagelijks leven en het verleden. En dat hoeven helemaal geen zware onderwerpen te zijn. Als jij dingen opkropt (en dus opslaat in jouw lijf) die voor jou een negatieve lading hebben, dan heb je altijd baat bij het verwerken ervan. Pieker je veel over dezelfde dingen? Schrijf ze op, keer op keer. Scheur het uit, gooi het weg. Haal het uit jouw eigen systeem. Dat lucht op en geeft je ruimte en rust in je hoofd en in je lijf.

Boeken die mij veel gebracht hebben op dit gebied zijn “Je kunt je leven helen” van Louise Hay en “Licht leven” van Nanne van der Leer.

Dus, lieve lezer, mijn tip aan jou: ga met je frustraties aan de slag en laat ze niet vast ankeren in je lijf ♥

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Frustraties: liever uiten dan opkroppen

  1. Die boeken ga ik zeker lezen. Ik ben geen opkropper hierin, ik uit mezelf, maar vaak in frustratie te bot…. en als ik niet begrepen word, dan wakkert dat de frustratie nog meer aan. Het gevoel ergens alleen voor te staan, is best pittig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *