Mind & body Mind & mindset

Snel overprikkeld? Hier komt het door!


Een feestje? Drukke dag op je werk? Bezoekje aan vrienden? Allemaal heel leuk, maar na deze activiteiten ben je helemaal leeg gezogen.
Je bent moe, humeurig en je hebt hoofdpijn. Het liefst ben je even helemaal alleen zonder al te veel licht en geluid om je heen. Je kunt je niet goed concentreren, niet op woorden komen en je voelt je ondanks de vermoeidheid gespannen. Allemaal tekenen dat je overprikkeld bent.

Sinds een jaar of twee merk ik dat ik hier zelf ook last van heb. Soms duik ik letterlijk ineen bij teveel geluid, of vlucht ik weg wanneer de kinderen in een drukke bui zijn. Best vervelend. Zeker omdat ik hier voorheen nooit last van had en het allemaal vrij nieuw voor me is. Ik zoek er nog een beetje mijn weg in om hier meer om te gaan. Rust, ja, om alle prikkels te verwerken. Zover was ik al. Maar hoe komt het nou dat ik, en jij (anders lees je dit artikel niet ;-)) gevoeliger zijn voor prikkels van buitenaf dan anderen in onze omgeving? Waarom komen dingen zo volle bak binnen? Je begrijpt wat ik bedoel. Nadat je in een drukke winkel bent geweest moet je gewoon even bijkomen. Dat is ook de rede waarom ik de kleedkamer op de sportschool vaak vermijd en mijn spullen regelrecht mee de zaal in neem. Het. Is. Daar. Zo. Druk. I just can’t. 

Snel last van overprikkeling, zo komt dat!

Na wat speurwerk, lees ik op innerlijkekracht.nl hetvolgende:

“Als je snel last hebt van overprikkeling, dan is de kans groot dat jouw zenuwstelsel gevoeliger is dan gemiddeld. De informatie die je van buitenaf binnenkrijgt verwerkt je brein dan veel intensiever en diepgaander. Je bent meer ontvankelijk voor de prikkels om je heen, waar dit bij anderen meer afgesloten is.

Wist je overigens dat 98% van wat je denkt, vindt, voelt en ervaart niet van jou is? Je pikt dit op van anderen. Sowieso filtert je brein de informatie minder goed: je krijgt alles keihard binnen.

Dus als jij door een drukke straat loopt, pik jij veel meer op én verwerk je veel meer indrukken dan een gemiddeld persoon. Als iemand jou dan bijvoorbeeld een vraag stelt over een winkel waar jullie net langsliepen, dan is de kans groot dat jij alle details kunt navertellen. Je brein werkt dus als een soort informatie-spons.

Uit onderzoek blijkt dat het brein van mensen die gevoelig zijn voor prikkels, anders werkt. Bij het verwerken van informatie blijken er veel meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Dit zorgt ervoor dat je problemen creatiever oplost, risico’s op voorhand beter inschat, en situaties of mensen beter doorgrondt!”

Energie spons

Het oppikken van al die prikkels werkt dus als het ware als een spons! We slurpen gedachten, gevoelens en emoties op van anderen. Ken je dat, dat wanneer je een ruimte binnen loopt en je de sfeer al voelt? Of dat je ergens bent en je voelt gewoon dat er iemand naar je kijkt zonder dat je het ziet? Dat dus.

De kans is dus groot, dat wat we allemaal oppikken en ervaren in ons lichaam, helemaal niet van ons is. In dat geval mogen we het lekker terug sturen naar waar het vandaan komt. Alles over hoe wat dat kunnen doen, komt in een volgend artikel! Tips? Laat het vooral weten, dan neem ik ze mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *