Body & food Mind & body

Tips om een opgeblazen buik te voorkomen

buikpijn, buikkrampen, darmen, maag, opgeblazen buik, opgezette buik, tips tegen buikpijn, gezondheid, voedselintoleranties, blog, lalog.nl, lalogblog, lalog
Je kent het wel: een opgeblazen buik. Een zwanger exemplaar van, pak ‘m beet, 12 weken doet er niet aan onder.
Een opgezette buik hebben is een vervelend gevoel waar veel mensen regelmatig last van hebben. Ik ken het maar al te goed. Het gevoel dat je buik vol zit, uit elkaar klapt. Dat eeuwige gerommel…

Het is letterlijk vermoeiend omdat je lijf de hele tijd hard bezig is. Tijdens de feestdagen en op vakanties is het al helemaal een uitdaging. Tenminste, bij mij wel. Ik weet namelijk niet precies waar mijn maag en darmen op reageren. Om mijn schildklier te ondersteunen eet ik glutenvrij, waardoor ik al veel tackle. Maar zelfs dan heb ik nog vaak buikklachten. En met vaak bedoel ik wekelijks meerdere keren. Koemelkvrij heb ik ook al eens geprobeerd maar dat deed niks voor me. Ook het schrappen van nachtschades hielp niet.

Tijd dus om wat meer tips op te speuren die kunnen helpen bij het voorkomen van een opgeblazen buik. Dit zijn ze:

-Goed kauwen en niet te snel eten
Dit is een hele simpele. Nooit aan gedacht eigenlijk maar door snel te eten of te drinken komt er gemiddeld meer lucht in je buik dan wanneer je rustig eet en goed kauwt. Ook is het raadzaam om geen maaltijden over te slaan. Lege darmen leiden namelijk tot gasvorming.

-Vezelrijke voeding
Algemeen bekend maar daarom niet onbelangrijk: vezels zijn nodig voor een goede stoelgang en kunnen een opgeblazen buik voorkomen.

-Drink voldoende water
Als je voldoende water drinkt, ben je altijd goed gehydrateerd en wordt er voldoende van het spijsverteringszuur aangemaakt, wat zorgt voor een goede spijsvertering. Dit kan een opgeblazen gevoel helpen voorkomen. Zeker het drinken van gekookt water (zonder theezakje erin!) doet wonderen voor een onrustige buik

-Beweeg
Probeer ten minste 20 minuten per dag te bewegen. Dat hoeft niet meteen intensief sporten te zijn. Wandelen, fietsen, in de tuin spelen met de kinderen telt ook! Door voldoende te bewegen stimuleer je een goede werking van je darmen en het verteringsproces.

-Minder cafeïne
Cafeïne kan ervoor zorgen dat voedsel de maag te snel verlaat. En dat kan voor een opgeblazen buik zorgen. Ook heeft cafeïne de eigenschap om zogenaamde spasmen in de darmen te veroorzaken, wat het opgeblazen gevoel verder kan verergeren. Easy met koffie en cafeïne houdende dranken dus!

-Eet weinig vet en suiker
Teveel suiker of vet kan verschillende darmproblemen, zoals diarree, buikpijn of een opgezet gevoel veroorzaken. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten om je darmen gezond te houden.

Verder…

Het is niet verkeerd om voedselintoleranties uit te sluiten. Geef het daarom bij je arts aan wanneer je regelmatig last hebt van je buik. En dring er vooral op aan dat je erop getest wordt. Laat je niet zomaar wegsturen. Voedselintoleranties kunnen veel schade aanrichten aan je lijf.

Er zijn ook producten die extra gasvorming en kunnen veroorzaken en bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Je kunt overwegen inname van deze producten te matigen als je denkt dat deze het opgezette gevoel veroorzaken.

Voorbeelden zijn:

Paprika
Nieuwe aardappel
Spruitjes
Knoflook
Uien
Prei
Bonen

Ook koolzuurhoudende dranken en scherpe kruiden kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Er zijn dus best veel dingen die we zelf kunnen doen om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Een extra tip is dan ook om een tijdje een voedingsdagboek bij te houden zonder dat je iets aan je eetpatroon verandert. Je noteert daar ook wanneer je buikklachten hebt. Zo kun je wellicht een patroon ontdekken bij bepaalde voedingsmiddelen. (Is mij niet gelukt maar zeker het proberen waard 😉 )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *