Mind & body Mind & mindset

Je doelen bepalen voor het nieuwe jaar? 4 Tips!


De laatste dagen van 2021. Je hoort iedereen over indrukwekkende doelstellingen voor 2022. Lijstjes en intenties komen voorbij op social media. En jij? Jij scrolt er maar snel langs, want jij hebt nog geen idee wat voor doelen je wilt nastreven in het nieuwe jaar. Hoe kom je er achter wat jouw doelen zijn? Hoe bepaal je die? Misschien helpen deze tips je een handje in de goede richting…

Een doel kan heel groot, maar ook heel klein zijn. Als je kleine doelen behaalt, kunnen deze een groots effect geven. Vergeet dat niet! Dat gezegd te hebben… DREAM BIG! Want welke kant wil jij eigenlijk op in 2022? En het gaat in dit artikel even niet om het behalen van die doelen, maar het bepalen ervan. Koers zetten. Als ik het afgelopen jaar ergens mee bezig ben geweest dan is het wel mijn richting bepalen. Ik heb heel wat workshops, cursussen en webinars gevolgd. Talloze boeken gelezen en oefeningen gedaan. Om er vervolgens achter te komen dat waar ik heen ging, mijn weg helemaal niet was. Of beter gezegd mijn doel niet was. Want die weg had ik hoe dan ook nodig om te komen waar ik nu ben. Zonder dat af te leggen, kon ik nooit voelen dat ik verkeerd zat. En daar ben ik nu dus heel dankbaar voor, hoe rot dat toen ook voelde. In de wirwar van alle informatie wist ik het af en toe ook gewoon even niet meer. Want hoe wist ik nou of ik goed zat? Ik filter er voor jou uit, wat mij zo ontzettend veel helderheid heeft gegeven.


Bedenk het niet met je hoofd, maar VOEL het met je hart!

Lees het nog maar eens een keer. En hier moet je misschien even voor oefenen. Want ons hoofd bedenkt de hele tijd van alles. Onze gedachten overschreeuwen graag ons gevoel. Hoe je hier doorheen komt?

1. Mediteer of visualiseer
Ja, ik hoor je denken: mediteren is niks voor mij. Fair enough. Dat kan. Bij mij werkt visualiseren ook beter. Je kunt tal van geleide visualisaties vinden op youtube. Zoek ze op keywords als “zielsmissie” of “droomleven”. Die zijn fantastisch! Ze hoeven niet lang te duren. Maar tijdens die visualisaties kom je erachter dat je vanbinnen allang weet wat jouw weg is. Je moet het alleen voelen. En aan de hand daarvan kun je je doelen gaan bepalen.

2. Schrijf!
En dat tip ik je niet alleen omdat ik van schrijven hou 😉 Maar wat ik absoluut ervaar, is dat ik soms pas weet wat ik bedoel wanneer ik het schrijf. Maak lijstjes. Maak voor- en tegens. Plussen en minnen. Schep helderheid in die constante gedachtestroom! Een fijne opdracht uit het boek ‘Licht leven’ van Nanne van der Leer is een “batterijlijstje” maken. Maak met een verticale lijn een tweedeling op een stukje papier. Boven de ene kolom schrijf je een + en boven de andere een -. Daaronder schrijf je de dingen die jouw batterij vol en leeg maken. Waar krijg je energie van en wat slurpt je leeg?

3. Wat is jouw rode draad?
Deze is fantastisch! Ik las het in ‘The Gift’ van Demian Lichtenstein. Dit was echt een eyeopener voor mij. Wat voor jou bedoelt is, loopt op een bepaalde manier als een rode draad al door je hele leven heen. Ga in gedachten maar eens terug naar tien jaar geleden, nog verder terug naar je tienertijd en je kindertijd. Onderzoek wat jouw rode draad is. Maak een tijdlijn, schrijf het op. Maak het visueel.

4. Doen
Doen. Klinkt simpel. Is het niet. I know. Als ondanks het bovenstaande jouw doel lastig te bepalen blijft, ga dan dingen doen! Dingen die je misschien alleen nog maar had bedacht, maar waarbij je het nog niet voelt. Misschien is er meer voor nodig om het te voelen. Want een idee ontstaat niet voor niets in je hoofd. Dat kan het zaadje zijn van een ding dat uitgroeit naar iets heel groots. En het dan gaan doen is echt de enige manier om erachter te komen of dit jouw doel is. Want dan voel je het. En misschien ga je dan op je bek. Net zoals ik. Alhoewel; op die manier zie ik het totaal niet meer. Nee. Het is gewoon de weg om te komen waar je wil zijn.

Ik hoop dat dit je helpt om jouw doelen helder te krijgen. Begin klein, maar durf het ook groot te maken. Het kan bijvoorbeeld zijn: meer onbewerkte producten eten, elke dag 15 minuten een rustmoment voor jezelf inplannen of stappen zetten in het opzetten van eigen onderneming! Van jouw hobby je beroep maken, of jezelf inzetten op meerdere vlakken binnen het toffe bedrijf waar je werkt en waar je zo goed op je plek zit.

Ik wens je veel inspiratie en fijne inzichten toe voor het nieuwe jaar!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *