Body & food Mind & body

Review: haar wassen met shampoo bars

Mijn haar wassen met een shampoo bar. Dat was iets wat ik al heel lang wilde gaan uittesten, dus vorig jaar heb ik een half jaar lang mijn haar met natuurlijke haarzeep blokken gewassen. Ik heb heel fijn haar en een gevoelige hoofdhuid, mijn haar wordt aan de bovenkant snel vet maar de rest is vaak droog. Handig hoor. Vooral wanneer ik niet de juiste shampoo gebruik gaat mijn haar pluizen en kan ik er helemaal niets mee. Ook mijn hoofdhuid protesteert al gauw. Als het rood wordt en begint te trekken, is dit voor mij ook een teken van een verkeerde shampoo.

Check vooral jouw shampoofles

Ik denk dat ik zeker vier of vijf verschillende haarzepen heb geprobeerd. Allemaal 100% natuurlijk, want dat vind ik erg belangrijk. Nog steeds wassen veel mensen hun haar met een “gewone” shampoo, niet wetende dat daar agressieve bestandsdelen inzitten voor het reinigen van je haar. Er zitten vaak sulfaten in. Meestal is dit het tweede of derde ingrediënt op je reguliere shampoofles. Je vind ze onder SLS en SLES. Dit zijn sulfaten die een sterk reinigende werking hebben en ze zorgen voor lekker veel schuim. Daarnaast is het goedkoop te produceren. Vanwege zijn krachtige werking wordt het ook veel in industriële producten, zoals schoonmaakmiddelen, gebruikt. Vloeren van autowerkplaatsen worden er bijvoorbeeld ook mee schoongemaakt. Juist. En dat smeren veel mensen dus in hun haar.

SLS is een agressieve stof en heeft een irriterend effect op de huid. Voor SLES geldt dit in mindere mate, daarom wordt dit meestal in shampoos gebruikt. Door de agressieve werking verstoren SLS en SLES de balans tussen hoofdhaar en huid. De hoofdhuid wordt sterk gereinigd, maar droogt tegelijkertijd ook uit. De natuurlijke oliën worden uit het haar gewassen. Ook vormt er een residu (restje) op de haarzakjes, wat de haargroei mogelijk verstoort. Zonder aanvullende chemicaliën in SLS- of SLES-bevattende shampoos zou het haar na een wasbeurt pluizig aanvoelen, dus ook daar zitten veel shampoos vol mee. Check vooral even de ingrediënten op jouw shampoofles!

review, petal fresh, petal fresh pure, scalp shampoo, scalp treatment shampoo, shampoo gevoelige hoofdhuid, gevoelige hoofdhuid, vegan shampoo, tea tree shampoo, shampoo gestest, mamablog, blog, mamalifestyle, haar, haar wassen, lalogblog, lalog.nl
Ik gebruikte al een aantal jaar sulfaatvrije shampoo en ik ben altijd op zoek naar vegan shampoos. Deze zijn vaak vrij van allerlei troep, maar toch had ik nog geen fijne gevonden. Reden genoeg dus om een shampoo bar te proberen.

Dit is het niet

Tja… Ik heb er dus zo’n vijf verschillende gebruikt. Van verschillende natuurwinkels en webshops voor natuurlijke haarverzorging. Wat me echt meeviel is dat ze eigenlijk allemaal goed schuimde. Want ik heb echt een hekel aan een shampoo die niet goed schuimt. Pluspuntje was dat dus. Verder kan ik heel kort zijn over mijn ervaring met shampoo bars: dat is het dus niet voor mij.

Mijn haar werd gewoon nooit helemaal schoon. Er bleef altijd een vettig laagje achter waardoor ik het opnieuw wilde wassen, en dat deed ik soms dus ook. Dat schiet natuurlijk niet op. Ook naspoelen met appelazijn, citroensap en koud water om de haarschubben weer te sluiten hielp allemaal niet. Na een half jaar klooien met die blokken haarzeep, die ik altijd liet vallen onder de douche (pfff), stopte ik er maar mee.

Mijn resultaat van het wassen met shampoo bars was dus vers gewassen haar met vettig laagje. En zeep die over de grond heen gleed.

Zoektocht

Dat shampoo bars voor mij niet werken, wil niet zeggen dat dit voor jou ook het geval is! Ik denk dat dit heel persoonlijk is en afhangt van het type haar, hoofdhuid, haarstructuur en wat je zelf fijn vind in gebruik. Het mag van mij wel zo “groen” mogelijk dus inmiddels ben ik dus weer terug bij vegan shampoo uit een gerecyclede fles. Met de shampoo die ik nu gebruik gaat het best goed, maar ik kan niet zeggen dat dit de beste shampoo voor me is. Nog even verder zoeken en uittesten dan maar. Heb jij tips? Tell me!

 

 

 

Eén gedachte over “Review: haar wassen met shampoo bars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *