Body & food Schildklier

Na 4 maanden weer gluten eten: dit gebeurde er

gluten, glutenvrij, schildklier, glutenvrij, voordelen glutenvrij, waarom glutenvrij, health, healthblog, food, eten, mamablog, glutenallergie, lalog, lalog.nl, lalogblog

Na ruim vier maanden glutenvrij gegeten te hebben was ik heel benieuwd wat het zou doen als ik langzaam weer gluten zou gaan introduceren. Ondanks alle voordelen die ik had sinds het glutenvrij eten, ja. Hoe fijn zou het zijn om onbezorgd een mandje stokbrood te delen met je tafelgenoten tijdens een etentje? Of een softijsje eten met het gezin. Met hoorntje. Een normale pizza bestellen of een stuk taart op een verjaardag verorberen?

Glutenvervangende producten

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieven voor glutenbevattende producten. Ook steeds meer restaurants, bistro’s en lunchrooms bieden een aantal glutenvrije gerechten aan. Maar: alles wat glutenvrij is, smaakt gewoon anders. Viezer. Ja echt, bijna altijd. Dan heb ik het over de glutenvervangers. Want natuurlijk is er genoeg glutenvrij spul te vinden. Neem groente, fruit en noten. Maar ook bitterkoekjes, Dorito’s, M&M’s en wijn 😉

Na bijna vijf maanden glutenvrij eten weet ik inmiddels mijn weg goed te vinden. Het is niet moeilijk, maar er moet gewoon een knop om. Of nou, ja, dat moet helemaal niet- alleen als je er baat bij zou kunnen hebben en altijd in overleg met een arts. Ik zou niet adviseren om zomaar zonder reden gluten uit je dieet te gaan schrappen. Je kunt een aardig tekort aan voedingsstoffen krijgen en juist een intolerantie ontwikkelen, maar dat terzijde. Met mijn trage schildklier was het juist het advies om gluten te schrappen (waarom lees je in het artikel over mijn overstap naar gluten vrij eten) en ik had onwijs veel voordelen. Met op de eerste plaats dat ik minder schildkliermedicatie kon gaan nemen na drie maanden glutenvrij eten. Wat een winst! Wat was ik als broodliefhebber (maar echt!) trots op dit resultaat. Ook mijn huidklachten verminderden, mijn darmklachten verdwenen helemaal, ik kon beter in slaap komen en was minder moe. Dikke hoera hoor! Zo fijn!

Hello again, you gluten

Met onze vakantie en mijn volgende bloedprik voor mijn schildklierwaardes voor de boeg was ik benieuwd wat mijn lijf zou doen als ik weer (gedoseerd) gluten ging eten. Nou, doei! Vooral in de eerste week van onze vakantie had ik overal weer last van (huid, buik, vermoeidheid). Een week of twee voor onze vakantie at ik al wel eens iets met gluten (een broodje of wrap) en in de eerste week van onze vakantie zette ik dat voort. Het gevolg? Mijn huiduitslag (ik heb de huidaandoening keratosis pilaris op mijn armen en benen) nam ontzettend toe, ik had héél veel buikklachten en was zo ontzettend moe. Ik vroeg me hardop af of ik nou mijn schildklierwaardes niet verknald had met die drie weken gluten toevoegen aan mijn voeding. Bleh! In week twee van de vakantie ging ik weer volledig glutenvrij. Heerlijk, wat een verschil. Vooral de rust in mijn buik en op mijn huid!

Schildklierwaardes oké?

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl
Twee dagen nadat we terug waren van onze vakantie in Overijssel moest ik weer voor mijn periodieke bloedprik voor mijn schildklier op komen draven. Ik hoopte echt dat mijn waardes niet verslechterd waren. Een weekje later had ik een belafspraak met de internist.

Mijn waardes? Not good. Best wel veel te laag voor mij. Ik voelde het gewoon al. Voelde me ‘meh’ en had nergens zin in, een sloom gevoel. Dat is één van de eerste dingen waar ik last van heb als mijn schildklierwaardes niet oké zijn. Mijn TSH was de vorige keer iets te laag (teveel schildklierhormoon) en nu ligt ie weer tegen de bovengrens (te weinig hormoon) aan. Van 0,3 naar 3,0. Ja, dan kun je me opvegen. Ik voel me het beste bij een TSH van 1,0-1,5. Dan de T4. Die heeft een duikvlucht gemaakt van 20 naar 14. Kutzooi. Mijn medicatie moet ik weer ophogen en over zeven weken weer opnieuw bloed prikken. Ook mijn antistoffen laat ik nog eens prikken. Ik heb geen ziekte van Hashimoto en het is nog onbekend waarom mijn schildklier al zes jaar te traag werkt. Ik ben van plan om daar dus wel achter te komen.

Nou zullen mijn waardes echt niet zo omlaag gegaan zijn alleen maar door het eten van gluten. Maar. Het is wel heel toevallig dat dit nu gebeurd. Het heeft er dus zeker mee te maken. Ik heb ze alweer een goede twee weken volledig uit mijn voeding geschrapt. De fuckers.

Op naar betere waardes!

lalog.nl, lalog, lalogblog, mamablog, mamalifestyle blog, logo lalog

 

 

 

Joeh! Volg je al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *