Lifestyle Personal

Vind jij “nee” zeggen ook zo moeilijk?

Nee zeggen, schuldig voelen, blog, mamablog, nee zeggen moeilijk, moeder zijn, moederschap, kiezen, keuzes maken, lifestyle, mamalifestyle, mamalifestyleblog, lalogblog, lalog, lalog.nl

Vind jij “nee” zeggen ook zo moeilijk? Ik wel. Bij de meeste vrouwen is dat volgens mij wel het geval. En waarom eigenlijk? Omdat we het onszelf graag lastig maken door overal “ja” op te zeggen. Maar weet je, “nee” is ook gewoon een goed antwoord.

Gewoon “nee”

Gewoon nee zeggen klinkt zo makkelijk maar ik weet zeker dat je de volgende situatie herkent. Je bent druk met werk, afspraken, het huishouden en je gezin. De hele week kijk je al uit naar die ene middag of avond die je hélemaal alleen voor jezelf hebt. Heerlijkheden als ongegeneerd Netflixen, uitgebreid in bad gaan, een boek lezen of je nagels lakken staan op de planning. Kortom: jouw moment als drukke vrouw om weer even lekker op te laden.

nee zeggen, nee, moeilijk om nee te zeggen, blog, blogger, schuldig voelen, druk zijn, druk hebben, keuzes maken, blogger, mamablog, mamablogger, lalog.nl, lalog. lalogblog, mamalifestyle

Dan komt er een appje binnen. Of je kunt oppassen op je nichtje/je mee gaat naar een feestje/je eindelijk eens een drankje komt doen in de stad. Allemaal leuke dingen. En je voelt je een beetje verplicht om te gaan want je hebt die betreffende middag of avond vrij gehouden. Voor jezelf. Er volgt een ware strijd in je hoofd over waarom je wel of niet moet gaan en je komt tot de conclusie dat je eigenlijk “gewoon” niet wilt. En dat is prima toch? Want je wordt er geen leuker persoon van als je jezelf keihard voorbij loopt. Daar heeft niemand wat aan. Je nichtje niet, je vriendinnen niet, je gezin niet, je collega’s niet en het allerbelangrijkste: jij zelf niet!

Stoppen met schuldig voelen

Wanneer je dan eindelijk genoeg moed hebt verzameld om terug te appen dat je niet naar dat nichtje/feestje/drankje komt, voel je je onwijs schuldig. Een gewone “nee” volstaat niet want dat voelt niet goed voor jezelf. Een hele rits aan geldige redenen en excuses volgen er dan in jouw antwoord. Ik doe dat ook! Maar ik moet echt leren dat dit dus helemaal nergens op slaat want een gewone “nee” in plaats van “nee, want blablablablabla” is ook gewoon een geldig antwoord. Je bent verder niemand iets verschuldigd. Ja: jezelf. En natuurlijk wil je je graag verantwoorden als je door van alles en nog wat niet bij je beste vriendin langs kunt gaan en dat mag ook, maar juist op die dingen die je op dat moment er eigenlijk niet bij kunt hebben, dáár mag je gewoon plain “nee” tegen zeggen.

Stoppen dus met jezelf schuldig voelen want jij voelt zelf het beste waar je behoefte aan hebt. Misschien is dat juist wél dat drankje in de stad maar het kan ook een avondje alleen op de bank met Netflix zijn. Maar dat stoppen met jezelf schuldig voelen dat lukt pas als je jezelf voorop zet denk ik. En laat ik nou zet iemand zijn die altijd voor anderen aan het zorgen is. Behalve voor mezelf, ja. Stapje voor stapje ben ik me er bewust van aan het worden dat “nee” zeggen soms gewoon oké is en dat vriendinnen en familie dit ook heus wel begrijpen.

Ik ga nu bij mezelf eerst na: word ik hier blij van? Krijg ik hier energie van? Moet ik me in moeilijke bochten wringen? En dan komt het antwoord vanzelf. Maar dat neemt niet weg dat het dan nog moeilijk is om “nee” te zeggen. I’m learning. Hoe zit dat met jullie? Kun jij makkelijk “nee” zeggen?

 

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

lalog.nl op Instagram
lalog.nl op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *