Baby Body & food Kids Mama en zo

Krijgt jouw kind genoeg vitamines binnen?

vitamines, kind, eten, blog, gezond, vers, lifestyle, health, lifestyleblog, mamablog, La Log

Noor is ruim anderhalf jaar oud en houdt van eten. Dat wil niet zeggen dat de rijst hier nooit in de gordijnen hangt en de yoghurt nooit op de hond belandt, want ook hier is het wel eens drama rond het avondeten. Vaak uit het niets. En dan gaat er ook echt niets meer in. Als mama maak ik me wel eens zorgen of Noor dan wel genoeg vitamines binnenkrijgt. En hoe zat het ook alweer met die extra vitamines die ik straks ook onze new born moet toedienen? Krijgt jouw kindje genoeg vitamines binnen? Lees mee over extra vitamine K, ingeblikt voedsel en of invriezen nou wel zo’n goed idee is.

Waarom is het belangrijk om je kind vitamine D te geven?
Vitamine D wordt via de huid opgenomen. Kinderen tot ongeveer vier jaar kunnen dit slechter opnemen met hun huid. Daarom is het belangrijk dat je ze extra vitamine D geeft. Vitamine D kun je bij kleine kinderen en baby’s geven door middel van druppeltjes. Als je kindje wat ouder is, dan kan dat ook door middel van een vitamine “snoepje”. Die zijn er in vele soorten en maten en vinden ze vaak lekker!

Waarom vitamine K toedienen als je borstvoeding geeft?
Vitamine K heb je nodig voor een goede bloedstolling en ook zijn er aanwijzingen dat deze vitamine zorgt voor de aanmaak van botten. Bij kinderen die borstvoeding krijgen wordt aangeraden vitamine K extra toe te dienen omdat er niet voldoende in de moedermelk zit. Als je kindje hiervan (structureel) te weinig binnen krijgt, kunnen er bloedingen optreden. Kinderen die melkpoeder krijgen daarvoor is het niet nodig extra toe te dienen. In de melkpoeder zit deze vitamine namelijk al verwerkt.

Is vers voedsel nou zo gezonder dan ingeblikt voedsel?

Ik ben van de verse groenten! Maar soms he, soms heb ik het niet in huis. Te druk gehad enzo. Gelukkig heb ik dan altijd wel een potje erwtjes of rode kool staan, maar een schuldgevoel kan ik dan niet onderdrukken. Ik heb namelijk altijd het idee dat er minder vitamines in die potten zit, maar dat blijkt dus niet zo te zijn! Ingeblikt voedsel (of voedsel in glas) is na bereiding net zo rijk aan vitamines als vers voedsel. Natuurlijk gaan er bij het bewaringsproces vitamines verloren, maar daarentegen hoeft voedsel dat ingeblikt of in glas zit minder lang bereid te worden. Vers voedsel verliest bij het bereidingsproces ook veel vitamine. Als het eten op het bord gaat, is er uiteindelijk bijna geen verschil! Toch blijf ik van de versafdeling 😉 maar het is fijn om te weten dat je je gezin niets tekort doet als je een keer een pot groente open trekt.

Kun je voedsel invriezen zonder dat de vitamines verloren gaan?
Dat ligt aan de vitamines die in de voeding zit. Bij vitamine C zal door invriezing ongeveer 15 tot 20% verloren gaan. Dit is anders bij de vitamines A en D: die zijn niet gevoelig voor lage temperaturen. De vitamines die in vocht zitten zijn gevoeliger voor invriezen en ontdooien. Het is beter om voedsel onbewerkt in te vriezen dan bewerkt voedsel, invriezen kan het beste in een verpakking die luchtdicht afgesloten is voor het beste resultaat.

Help, mijn kind eet slecht!

Eet je kind wel brood? Smeer deze dan met margarine of halvarine, daar zitten vitamines A en D in. In groente zitten weer vitamine E en K. Deze vitamines zitten dus niet alleen in vet voedsel, maar het kan geen kwaad om erop te letten dat ze voldoende binnen krijgen.

Oké, er is geen paniek dus als je kindje niet altijd even goed eet, maar toch schuif ik Noor vaak een extra stuk fruit toe. Heeft ze die alvast binnen voor het geval dat de broccoli die avond tegen het plafond aan zit 😉

Denk je dat jouw kindje voldoende vitamines binnen krijgt?

 
lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

2 gedachten over “Krijgt jouw kind genoeg vitamines binnen?

  1. Mijn zoontje is gelukkig dol (lees: haast verslaafd) aan groente. Hij vind het volgens mij zelfs ietsjes lekkerder dan fruit. Zelf ben ik ook van de verse voeding hoor. De supermarkt is om de hoek en ik moet toch elke dag naar buiten, dus ik gebruik mijn koelkast alleen als het echt nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *