Mama en zo Zwanger

Zwangerschapskwaaltjes 2.0

zwangwerschapskwaaltjes, mamablog, blog, zwanger, La Log
Zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, moe zijn en bekkeninstabiliteit zijn bij de meeste mama’s (to be) wel bekend maar hoe zit het met de minder bekende zwangerschapskwaaltjes die minstens zo aanwezig en annoying zijn?  Ik zet er vijf op een rijtje voor je! Al hoor je mij niet klagen: ik kan er een aantal afvinken…

Carpaal tunnel syndroom (cts) (dubbel check!)
Het Carpaal tunnel syndroom ontstaat door een beknelde zenuw ter hoogte van de pols. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via een zogehete tunnel. De beknelling van de zenuw ontstaat door een zwelling van het bindweefsel waardoor de druk in de tunnel toeneemt en een aantal klachten veroorzaakt zoals:

Tintelingen en pijn in je hand(en)
Neiging tot het wapperen met je hand(en)
Een verminderd gevoel in je vingers
Krachtverlies
Onhandigheid met de pijnlijke hand/arm
Pijn in je hele arm, vooral s’nachts

Nou heb ik mijn beide polsen “kapot” getraind met losse gewichten en de Body Pump lessen die ik jarenlang gegeven heb dus ik had voor mijn eerste zwangerschap al cts. Helaas wordt ik er niet aan geopereerd omdat de kans bij mij groot is dat de beknelling ook na een operatie terugkomt. Wel heb ik een heerlijk pijnlijke electropulse-behandeling gehad die gelukkig goed geholpen heeft. Wel jammer dat ik nu tijdens deze zwangerschap mijn spalken er af en toe bij moet pakken. Auw.

Bandenpijn (check!)
Normaal is de baarmoeder ongeveer even groot als een mandarijntje en “hangt” aan een aantal banden. Tijdens een zwangerschap groeit je baarmoeder behoorlijk en kun je een trekkend gevoel ervaren aan de zijkant en onderkant van je buik: bandenpijn. Het voelt als een flinke, heftige steken. Ik ben nu op de helft van mijn tweede zwangerschap en herkende de bandenpijn meteen. Vooral met liggen is het niet fijn. Een voedingskussen die je buik ondersteund kan verlichting geven!

Het vena-cava (holle ader) syndroom (check!)
Als je op je rug ligt kan de baarmoeder (die op het einde van de zwangerschap best zwaar geworden is) een ader afklemmen die zuurstofarm bloed vanuit je lichaam naar je hart pompt. Doordat er op deze manier te weinig zuurstofrijk bloed in de bloedsomloop komt kun je je duizelig gaan voelen. Probeer dus zoveel mogelijk op je zij te gaan liggen als je hier last van hebt. Dat doe ik ook en dan is het weer: hello bandenpijn en klooien met het voedingskussen 😉

Pigmentvlekken
Je kunt donkere vlekken in je gezicht en hals krijgen als je in de zon zit als gevolg van de gewijzigde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap. Deze vlekken verdwijnen maar heel moeilijk na je zwangerschap dus probeer ze te voorkomen. Het kan geen kwaad maar liever geen vlekken in je face als je ze kunt voorkomen, toch? Probeer zoveel mogelijk uit de zon te blijven of gebruik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor om pigmentvlekken te voorkomen.

Een dunne bos haar
Veel zwangere dames hebben een prachtige volle bos met haar. Door de hormonen worden de haren, die je normaal zou verliezen, vanaf ongeveer de vierde maand van de zwangerschap vastgehouden. Maar niet bij alle zwangere dames is dit het geval. Door de verstoorde hormoonhuishouding kun je tijdens je zwangerschap juist ook veel haar verliezen 🙁 Ik mag me gelukkig prijzen met een volle bos, al zeggen die extra haren ongeveer twee a drie maanden na de bevalling ook weer bye bye en blijven mijn usual lokken weer over.

Dit was maar een kleine greep uit tal van minder bekende zwangerschapskwaaltjes, want -ja echt- the list goes on. Gelukkig kon ik er van dit lijstje maar drie afvinken, jij?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 
Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

5 gedachten over “Zwangerschapskwaaltjes 2.0

 1. verschrikkelijk al die rotkwaaltjes he…ik kon er tijdens mijn eerste zwangerschap ook een kwartetspel van maken…4 maanden uitslag en extreme jeuk over mijn hele lijf was toch wel echt het toppunt. 24 uur per dag jeuk hebben…Nondeju, dan is er geen genieten meer bij helaas. Nu inmiddels 13 weken zwanger van nummer twee en vooral veel last van mijn rug en de standaard kwaaltjes, maar die neem ik allen voor lief zo lang de jeuk maar weg blijft 😉
  Sterkte met de vervelende kwaaltjes! x

  1. Oh ja, die jeuk ken ik ook Janske maar niet zo erg als bij jou zo te horen 🙁 Hoop voor je dat het deze zwangerschap wegblijft!

 2. Vervelend zeg!
  Ik weet niet of het bij mij Het vena-cava (holle ader) syndroom was. Maar ik werd idd duizelig als ik op m’n rug lag. Ook was ik benauwd.
  Verder gelukkig geen last van andere kwaaltjes.

 3. Ik wilde ook zeggen: JEUK!!! Tot in het onganse, wat een verschrikking! En pijn in je ribben, alleen maar aan de rechterkant. Waarom? Geen idee, maar verschrikkelijk auw en geen een houding die de pijn verlicht….. Ellende!

 4. Oohh een aantal van die nare kwaaltjes wist ik het bestaan geeneens van af! Ik had zelf heel erg jast van jeuk en eczeem, door de snel groeiende buik, vond ik ook heel irritant! En -ik ben de naam ervan kwijt- maar ook een knellende zenuw in mijn bil/bovenbeen. Heel nare kwaal was dat ook. Overigens al tijdens de zwangerschap ook weer ineens verdwenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *