Mind & body

Behind the scenes: groepslessen

Op een Xcore instructeurskwartaal in Utrecht, je spot me onderin!
Op een Xcore instructeurskwartaal in Utrecht, je spot me onderin in een rode top!

Ha! Voor dit artikel hoef ik niet ver te zoeken aangezien ik zelf al bijna tien jaar lesgeef op de sportschool. Ik vond het een leuk idee om jullie een kijkje te geven achter de schermen van de lessen die op de sportschool gegeven worden dus: tadaa! Wat komt er allemaal bij kijken? Je leest het hier!

De afgelopen tien jaar heb ik verschillende lessen gegeven; van Xcore tot Step en van Yoga tot Body Pump! Er is een onderscheid in freestyle- en choreo lessen. Voor de lessen van Xco, Les Mills en Club Joy (de choreo lessen) gaan alle gecertificeerde instructeurs elk kwartaal naar een workshop en Masterclass. Wat je je daarbij voor moet stellen? Een zaal vol met bloedfanatieke instructeurs die staan te springen om de nieuwe release. Of heb ik het nu alleen over mezelf? Haha!

Bij de nieuwe release krijgen we onze instructor kit, met de nieuwste dvd en choreografie erin. En eenmaal thuis moet er natuurlijk een hoop ingestudeerd worden. Ik ben daarom ook errug blij met mijn sportruimte thuis. Een van onze kamers boven is ingericht als mijn sportwalhalla. Compleet met muziekinstallatie, spiegels, halters en what not en genoeg ruimte om lessen voor te bereiden.

Sportwalhalla!
Sportwalhalla!
Een kleine greep uit mijn cd-collectie
Een kleine greep uit mijn cd-collectie

De choreo lessen worden drie maanden gegeven. Dezelfde muziek, dezelfde bewegingen. Die periode is perfect om je workout steeds intensiever te maken omdat je bekend raakt met de oefeningen; je kunt zwaarder trainen en groter bewegen. En na die drie maanden: hoppa, een nieuwe trainingsprikkel met nieuwe lessen!

Xcore 42 instuderen
Xcore 42 instuderen
Xcore 42 instuderen
Xcore 42 instuderen

Een ander verhaal zijn de freestyle lessen. Wij allround aerobicinstructeurs zijn een uitstervend ras. Les Mills cursussen zijn leuk, maar dan mis je dus wel de hele basis van lesopbouw en tellen. En dat is juist zo leuk: zelf je lessen maken! Een van mijn favoriete lessen om te geven is al jaren –samen met Xcore- BBB. Buik Billen Benen inderdaad. En zoveel meer dan dat! Loeizware lessen! Je kunt je creativiteit kwijt in de aerobic choreo en je ontwikkeld steeds weer vernieuwende oefeningen voor het strength gedeelte. Dat heb je als freestyle instructeur zelf in de hand, heerlijk!

Lesvoorbereiding van BBB lessen
Lesvoorbereiding van BBB lessen

Voor Spinning-, Aqua-, Step- en Power Yoga- lessen geld voor mij hetzelfde verhaal: je kunt het heel divers houden en je deelnemers uit blijven dagen. Het kost wel veel tijd, maar dat heb ik er als instructeur graag voor over. Lesgeven is namelijk niet alleen mijn werk, maar vooral ook mijn passie!

Mijn lessen bereid ik ook altijd voor. Natuurlijk kan ik lesgeven zonder een les voor te bereiden, maar ja, perfectionistje he. Ik wil graag bij houden wat ik bij welke groep doe en welke muziek ik gebruik, zodat ik niet elke week overal hetzelfde sta te doen. Ik heb dus letterlijk honderden lesvoorbereidingen in onze computer staan!

Je ziet: het werk van een groepsles instructeur gaat dus over rozen 😉 En lessen voorbereiden. Luv it!

Mijn grote liefdes wat groepslessen betreft zijn Xcore en BBB! Wat zijn jouw favo lessen?

xx Wen

Eén gedachte over “Behind the scenes: groepslessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *