Body & food Mind & body

Zo merk je dat je een detox nodig hebt!

detox, wanneer detoxen, signalen detox, gezondheid, toxines, gifstoffen, lichamelijke klachten, blog detox, lalogblog, lalog.nl, lalog
Een detox. Daar gaat jouw lijf heel blij van worden. Zeker na de feestdagen. Want natuurlijk eet je tijdens Kerst anders. En meer. En logisch dat je op oudejaarsavond een oliebol in je mond stopt. Of twee. Drie. Om over alle wijntjes en glazen champagne nog maar te zwijgen. Allemaal zo lekker. En allemaal zo toxisch voor je lichaam. Ik weet er alles van, ik doe het ook. En ondanks dat ik over het algemeen heel bewust met mijn voeding bezig ben, is dat in deze periode nou net even wat minder. En dat is dan ook heel bewust. Ik geniet ervan om even minder op te letten. Toetjes te eten. Glaasje wijn bij het eten. En zelfs gluten durf ik zo nu en dan wel aan.

Maar op een gegeven moment is het ook gewoon weer klaar. En misschien merk je het niet bewust maar die vage klachten die je hebt? Dat is je lijf die jou iets wil vertellen. Een detox kan dan een goed begin zijn. Je lijf opschonen en ontdoen van gifstoffen is een top reset! Hoe merk je nou wanneer je een detox nodig hebt? Je lijf geeft dit zelf aan.

Een aantal signalen op een rij:

Je hebt nul energie
Die eeuwige vermoeidheid die aan blijft houden kan een duidelijk signaal van je lichaam zijn. Stress, chronische – of sluimerende ontstekingen of een te hoog niveau aan toxines kan ervoor zorgen dat de werking tussen je hersenen en bijnieren op een laag pitje staat.

Last van je buik
Spijsverteringsproblemen zijn zo vervelend! Constipatie, diarree of een opgeblazen gevoel… Je lichaam probeert je iets te vertellen! Je volledige gezondheid vertrekt vanuit je darmen, logisch dus dat een flinke reiniging soms meer dan nodig is.

Welke concentratie?
De laatste tijd moeite met dingen onthouden? Problemen met concentratie en geheugen kan een gevolg zijn van opgehoopte afvalstoffen in je lichaam. Zelfs je gemoedstoestand kan eronder lijden. Zeker iets om niet te negeren dus!

Huidproblemen
Als we zweten, verlaten afvalstoffen ons lichaam via de huid. Hoe meer toxines je lichaam moet afvoeren, hoe meer last je kunt krijgen van je huid. Acne, huiduitslag of droge plekken zijn problemen die dan vaak voor komen.

Slecht slapen
Gifstoffen er ook voor kunnen zorgen dat je slecht slaapt. In slaap komen is moeilijk en je slaapt vaak licht en kort. Wanneer er toxines in je bloedsomloop zitten, dan hebben ze een negatieve invloed op de aanmaak van melatonine (het stofje dat je slaap bevorderend).

Hormonale disbalans
Typische kwaaltjes die we kunnen linken aan een verstoorde hormoonbalans (vermoeidheid, stemmingswisselingen, problemen met je gewicht) hebben rechtstreeks te maken met een verhoogd aantal toxines in je lichaam. Dit zorgt dus vaak voor vage klachten en problemen. En, zeker voor mij, een belangrijke: een opstapeling van toxines in je lichaam kan zorgen voor een disbalans in de werking van de schildklier!

Naast voeding, kunnen we de inname van toxines ook beperken door je er bewust van te zijn wat je op je lichaam spuit en smeert. Denk aan deodorant, bodylotion, parfum, nagellak, dagcrème. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke (vegan) producten om daar de gifstoffen voor je lijf al te beperken. Skip ook het opwarmen van voeding in de magnetron (en zeker niet in een plastic bakje!).

Zelf ga ik na de feestdagen aan de gang met een detox. Ik ben heel benieuwd wat me dat zal brengen en hoe het gaat. En natuurlijk komt er een uitgebreid verslag van! Ondertussen geniet ik straks nog wel even van die oliebol en champagne 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *