Body & food Lifestyle Mind & body Schildklier

Glutenvrij eten. Twijfels over de voor- en nadelen

gluten, glutenvrij, brood, nadelen glutenvrij, voordelen glutenvrij, waarom glutenvrij, health, healthblog, food, eten, mamablog, glutenallergie, lalog, lalog.nl, lalogblog

Glutenvrij eten. Het is nog steeds een hele hype. Ik denk er al heel lang over na om het eens te gaan proberen want als schildklier patiënt zijnde kan me dat veel voordelen opleveren. Zoals minderen met mijn medicatie. Kan. Hoeft zeker niet. Mijn internist-endocrinooog is er geen voorstander van. Nou is hij een reguliere arts en zo nuchter als de pest. Toch is zijn mening wel een rede om niet zomaar glutenvrij te gaan eten en mezelf er eerst eens in te gaan verdiepen. Want wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een glutenvrij dieet en waarom helpt glutenvrij eten niet bij alle schildklieraandoeningen? Hier een aantal dingen op een rij!

Glutenvrij eten en de schildklier

De reden om glutenvrij te gaan eten zou zijn omdat ik schildklier patiënt ben. Veel schildklier patiënten hebben baat bij een glutenvrij dieet; vaak kan de medicatie omlaag en voelen zij zich beter. Echter, dit is met betrekking op de auto-immuunziekte Hashimoto. Gluten kunnen ervoor zorgen dat de auto-immuunziekte actiever is. Nou heb ik niet de ziekte van Hashimoto; ik maak geen antistoffen aan die mijn schildklier aanvallen. Volgens mijn arts wordt bij mij de schildklierschade aangericht in mijn zwangerschappen. Nu ben ik zes weken geleden bevallen van onze derde…

schildklier, bloedprik, bloed prikken, Euthyrox, Thyrax, hormonen, schildklierhormoon, schildklier patient, hyperthereoidie, hypothereoidie, langzame schildklier, snelle schildklier, blog, mamablog, gezondheid, health, la log, lalogblog, la log.nl
Buiten mijn zwangerschappen om wordt mijn schildklier niet meer aangevallen, dan is de schade alweer aangericht. Zegt mijn arts. Dat is volgens hem ook de rede dat glutenvrij eten voor mij als schildklier patiënt niks zal doen. Ik ben twee keer geprikt op Coeliakie en de uitslag was (gelukkig) negatief.

Buikklachten heb ik niet, of nauwelijks. We hebben allemaal wel eens last van onze buik. Maar ik vind het oordeel van mijn arts te makkelijk. Ik denk dat glutenvrij eten misschien WEL iets voor me zal doen. Mijn schildklierwaardes en hormonen, buiten mijn zwangerschappen om, variëren ook wel eens dus het doet toch wat, denk ik dan. Maar zal dat te beïnvloeden zijn met een glutenvrij dieet? Ik kom daar alleen maar achter als ik drie maanden lang strikt glutenvrij ga eten. Ik vind het een opgave. En ik ben gek op brood. Straks ook nog apart gaan koken voor mezelf met een gezin van vijf?

Granen, en vooral tarwe, zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Je kunt gluten en dus granen niet zo maar weglaten. Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.

Daarnaast zijn helaas de speciale glutenvrije producten die in de handel zijn, niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan ‘normale’ producten en mínder noodzakelijke vezels, vitaminen en mineralen.

Meer klachten?

Of ik nog andere klachten heb naast mijn schildklierafwijking? Ja dus. Ik heb al sinds mijn tienertijd last van Keratosis Pilaris; een huidaandoening op mijn bovenarmen en bovenbenen. Dit KAN een reactie zijn op -juist- gluten. Het zijn kleine ontstekingen door een teveel aan keratine dat geproduceerd wordt door mijn huid. De haarzakjes raken dan verstopt en dat veroorzaakt mijn onrustige, rode, jeukende huid.

Ik denk dat ik het mezelf eigenlijk wel verplicht ben om uit te zoeken of ik gevoelig ben voor gluten. Al is er een kans dat ik minder medicatie nodig heb dan is dat al pure winst! Minder medicatie betekend ook dat ik minder (schildklier)klachten zal hebben. Minder hormoonschommelingen. Minder huidproblemen. Minder stemmingswisselingen. Minder moe.

Nou ben ik me al aan het inlezen en ik wil er binnenkort toch mee aan de slag. 100% Glutenvrij? Dat is niet mijn doel. En dat hoef ik ook niet te doen want ik heb geen Coeliakie. Maar ik heb ook ontdekt dat een glutenarm dieet ook bestaat, dat lijkt me wel wat om te proberen. Als daarmee mijn gevoeligheid en de reacties die een teveel aan gluten uit kunnen lokken verdwijnen ben ik blij! 

Heb jij ervaring met glutenvrij eten? Ik hou jullie zeker op de hoogte van mijn ervaringen ♥

 

La Log, La Log.nl, blog, blogger, Wendy, Wendy La Log, mamablog, lifestyle blog, mama-lifestyle blog

 

 

 

Volg op Instagram
Like op Facebook

5 gedachten over “Glutenvrij eten. Twijfels over de voor- en nadelen

  1. Hoi Wendy. Ik heb Coeliakie, maar ik kom door mijn glutenvrije blog ook veel in contact met mensen, die voordelen hebben bij een glutenarm/vrij dieet. De overstap in je voedingspatroon is erg lastig, maar het moet zeker goed komen. Mocht je vragen hebben mag je mij altijd contacten

    1. Dat is lief! Ik volg je ook op instagram 🙂 De verandering lijkt mij ook erg lastig inderdaad, ik stel het steeds uit omdat ik er tegenop zie maar het kan zoveel voordelen hebben dat ik het wel moet proberen van mezelf. Ik hou jouw blog in de gaten!

  2. Hier ook glutenvrij en niet uit vrije keus. Door mn Hashimoto dus wel een gluten intolerantie ontwikkeld, helaas….. Baal er ontzettend van, want hier ook een liefhebber van brood! Soms neem ik de pijn en het ongemak voor lief en eet ik toch een lekker broodje.

    1. Oh, shit hee. En hoe doe jij dat met de glutenvrije producten want het valt mij op dat er in veel vervangende producten een hele hoop suiker zit. Bleh, dat gaat ook niet helemaal lekker dan :-/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *