Mama en zo Zwanger

Zwangerschaps dementie gaat nooit meer over

zwangerschapsdementie, zwangerschap, dingen vergeten, blog, mama, mamablog, mama-lifestyle blog, La Log

Je zou toch denken dat zwangerschapsdementie na je zwangerschap ook gewoon weer weg is. Toch? Wrong! Althans, in mijn wereld is het dus niet het geval dat de vergeetachtigheid die tijdens mijn zwangerschap(en) mijn brein in sijpelden, er ook weer uit zijn. Die blijven dus gewoon. En dat ik wel eens gelezen heb dat zwangerschapsdementie een fabeltje is en eigenlijk helemaal niet bestaat, negeer ik gewoon. Want waar zijn mijn sleutels dan? En waarom vergeet ik mijn telefoon mee te nemen? Of mijn kind schoenen aan te doen als we de deur uit gaan (echt gebeurd!)? Juist: de zwagerschapsdementie is overgegaan in een soort moeder-variant… 

Tijdens je zwangerschap

Dan begint het gedonder. Je bent met je hoofd alleen maar bij je baby en de babyuitzet, wat totaal geoorloofd is want- hallo: er groeit een mensje in je buik! Door je veranderende hormoonhuishouding heeft ook je concentratievermogen het zwaar te verduren waardoor je dingen slechter onthoudt. Daarnaast maak je je waarschijnlijk ook nog eens (onnodig) zorgen over elk krampje en steekje dat je voelt dus in je hoofd is er helemaal geen ruimte voor een boodschappenlijstje. En sleutels. En afspraken onthouden.

Na je zwangerschap

Tja, dan houdt het gesodemieter dus nog niet op. Want nu zit je hoofd vol met je kind(eren) en alles er omheen. Je wereld draait immers om hen en ook nu is er geen tijd voor die sleutels… want waar zijn ze nú weer?? Een boodschappenlijstje laat je negen van de tien keer ook maar achterwege want als je er al aan toe komt om dat ding te maken, laat je ‘m toch op de keukentafel liggen als je boodschappen gaat doen. En natuurlijk kom je daar in de supermarkt pas achter. Om nog maar te zwijgen over de vele wassen die je draait en dan vergeet op te hangen zodat alle natte was één muffe bedoeling wordt en je de was opnieuw aan kunt zetten. Daar vergeet je natuurlijk weer wasmiddel bij te doen dus daar ga je weer, haha. Ook de vermoeidheid die waarschijnlijk elke moeder van één of meerdere jonge kinderen ervaart kunnen we de schuld geven van vergeetachtigheid.

Conclusie:

Vanaf het moment dat je zwanger bent heb je ineens heel veel extra dingen om mee bezig te zijn. En als je kindje er eenmaal is, gaat dat natuurlijk gewoon door dus eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat we wel eens (lees: heel vaak) dingen vergeten. Ook na je zwangerschap kun je flink te kampen hebben met flinke struggles wat je hormoonhuishouding betreft (*steekt hand op) wat er ook voor zorgt dat je concentratie niet top is. En hoewel het “zwangerschapsdementie” genoemd word is dit (gelukkig!) geen echte dementie waarbij de hersenen beschadigd worden. Vaak verdwijnt het na ongeveer een half jaar na de bevalling vanzelf. Ik heb er nog niks van gemerkt, wat jij? Haha 😉

Tips:

  • Schrijf alles op. Alles.
  • Make it digital, want jij raakt alles kwijt moeders!
  • Houd een digitale agenda bij samen met je partner, dit heb ik heel lang genegeerd maar het werkt perfect!
  • Jammer dan. Ja, jammer dan als je iets vergeet. Dan gaat je kind toch gewoon op z’n sokken mee naar de kinderboerderij, hahaha… Niet zo streng zijn voor jezelf dus 😉

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste artikelen en like La Log op Facebook!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *