Body & food Mind & body

Moe? Check je hormonen!

moe, hormonen, schildklier, zwanger, blog, mamablog, lifestyle blog, La Log

Moe wakker worden en je de hele dag zo voelen. Dagen, weken of misschien wel maanden achter elkaar. En je moet chocola. Nu. Verder ben je het ene moment über happy en nog geen seconde later kan iedereen maar beter uit je buurt blijven… Herkenbaar? Heb je wel eens gedacht aan een hormonale disbalans? Hormonen hebben namelijk heel veel invloed op je gevoel en stemming.

Hormoonschommelingen

Vooral vrouwen hebben het niet bepaald makkelijk wat de hormoonhuishouding betreft. Er zijn een aantal momenten waarop de hormoonspiegel nogal schommelt. Ik zocht ze voor je uit:

Rond de eisprong;
Voor het begin van de menstruatie (PMS);
Tijdens de menstruatie;
Tijdens een zwangerschap;
Tijdens en na de bevalling (inclusief de periode van borstvoeding geven);
Tijdens de overgang.

Nou ben ik een happy, zwangere mama die ook te kampen heeft met hormoonschommelingen. En niet alleen tijdens de zwangerschappen. Na mijn eerste zwangerschap bleef ik dus moe. Zo moe. De hele tijd. Ik was gewoon gesloopt en ook was mijn weerstand heel erg slecht, maar verder had ik niet echt klachten. Na een bezoekje aan mijn huisarts kon ik bloed laten prikken en daaruit bleek dat mijn schildklier bijna stil lag. Die gaf vrijwel geen hormonen meer af.

moe, hormonen, schildklier, zwanger, blog, mamablog, lifestyle blog, La Log

Is het je schildklier?

Je schildklier bevindt zich ongeveer net boven het midden van je sleutelbeen, onderaan je keel en regelt de stofwisseling d.m.v. afgifte van hormonen. Ik had er geen idee van dat die kleine klier (!) zoveel invloed op, uhm nou ja, alles kon hebben. Schildklierhormonen hebben een functie bij o.a. regulering van de hartslag en bloeddruk, verbranding van vetten, energieverbruik, bevordering van het geestelijk welzijn en de groei. De schildklier is dus een belangrijke hormoonklier met grote invloed. Omdat de schildklierhormonen alle lichaamsfuncties beïnvloeden, kan een tekort of verstoring leiden tot uiteenlopende symptomen. Bij een te traag werkende schildklier (zoals bij mij) kun je de volgende klachten krijgen: hartproblemen (!!!), gewichtstoename, haaruitval, menstruatieproblemen, concentratieproblemen, extreme vermoeidheid en een verminderde weerstand. Dus.

Ik slik al ruim een jaar medicijnen (Thyrax) en merk het meteen als de waardes weer dalen en de medicijnen verhoogt moeten worden. Het hoeft natuurlijk niet aan je schildkier te liggen als je extreem moe bent, maar het is zeker de moeite waard om het uit te laten zoeken met een simpele bloedprik. Vooral niet mee blijven lopen!

Zit je met een extreme vermoeidheid die maar niet over gaat of heb je daar (gelukkig!) geen last van?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

 

8 gedachten over “Moe? Check je hormonen!

  1. Fijn artikel om te lezen. Mijn zoon van twee heeft alleen wat schildklierweefsel en ook nog op de verkeerde plek. Gebruikt sinds zijn geboorte thyrax en gaat over naar euthyrox.
    Schildklier is zo belangrijk dus fijn dat je er over schrijft. En voor mij ook fijn om de kant van een volwassenen te horen. Hoe dat is.

  2. Ik loop al een jaar bij het ziekenhuis met oa deze klachten, zal het op het lijstje erbij zetten voor de volgende afspraak! Top dat je het bespreekbaar maakt.

    1. Ja, inmiddels is het bij mij ook vervangen door Euthyrox. Heel vervelend want daardoor moest het opnieuw afgesteld worden. Ik zit op 50mg maar hoop er nog helemaal vanaf te komen na de tweede keer ontzwangeren, fingers crossed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *