Lifestyle Mind & body

Kokosolie, zo gezond is het!

kokosolie, kokos, kokosvet, smeren met kokos, lifestyleblog, La Log

Nee, niet alles hier in huis smaakt naar kokos. Dat vind ik dan weer wel jammer, maar dat kan ik man en kind niet aandoen, haha. Ik gebruik geurloze kokosolie om in te bakken zodat het hier niet continu naar bounty’s ruikt (hmmm). Waarom is kokosolie nou zo gezond om in te bakken en wat kun je er nog meer mee? Lees hier nog zeven andere manieren om kokosolie te gebruiken!

Je hebt misschien al eens gelezen dat ik graag kokos in mijn haar smeer, maar er wat kun je er nou nog meer mee? Kokosolie zit als een vaste substantie in een (meestal) glazen pot. Bij verhitten wordt dit vloeibaar en kun je er je lol mee op!

Als handcrème
Wrijf een klontje kokosolie tussen je handen totdat het smelt en smeer je handen er mee in. Dit kun je ook voor zachte voetjes gebruiken!

Als haarmasker
Ik gebruik dit haarmasker regelmatig. Smelt een beetje kokosolie in de magnetron of wrijf het warm tussen je handen en verdeel het over je haar. Laat het een half uur inwerken en was daarna je haar met shampoo (conditioner is niet nodig). Je haar is daarna heerlijk zacht en gevoed.
Tip! Wat ik vaak doe: een klontje kokosolie in een schaaltje in de wasbak met een laagje warm water zetten, dan smelt het net zo goed!

Als lippenbalsem
Smeren maar!

Gemengd met zout of suiker als bodyscrub
Ook eerst even laten smelten in de magnetron en dan zout of suiker toevoegen.

Als buikbalsem tijdens een zwangerschap
De voedende olie zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en er zitten geen vage, toegevoegde stofjes in. Het is puur natuur wat je op je buik smeert. Fijn om te weten want alles wat je op je huid smeert, komt in je lijf terecht! Natuurlijk kun je kokosolie ook als “gewone” bodylotion gebruiken voor de rest van je lijf, daar hoef je niet zwanger voor te zijn 😉

Tegen jeuk van een muggenbult
Smeer een beetje op de aangevallen plek! Je kunt dit zo vaak als nodig herhalen.

In de thee
Voeg een theelepel kokosolie aan je thee toe! Bij dagelijks gebruik helpt het LDL cholesterol (het “slechte” cholesterol) te verlagen, zorgt het voor een juiste werking van de schildklier (jee!) en voor een hormoon boost. Het verhoogt het de weerstand en draagt bij aan een goede nachtrust. Het zorgt voor een betere absorptie van calcium en magnesium door het lichaam.

En verder: waarom zou je überhaupt bakken en braden (en frituren!) in kokosolie? In tegenstelling tot andere onverzadigde vetsoorten (zoals zonnebloem- en olijfolie) verandert de samenstelling van kokosolie niet wanneer het in aanraking komt met hitte. Het verschil zit in de samenstelling van het vet ten opzichte van andere verzadigde vetten. Kokosolie/vet is de meest stabiele vorm van vet die er is en is daarom zelfs geschikt om in te frituren. Dus ondanks dat kokosolie een verzadigd vet is, is het dus juist gezonder om dit vet te gebruiken door de samenstelling, de voedingsstoffen en de manier van opname van kokosolie door je lichaam.

Wat is dan de beste kokosolie? De kenmerken:

– 100% biologisch

– extra vierge (koud geperst)

– ongeraffineerd

– in een glazen pot

– onbewerkt

kokosolie, kokos, kokosvet, smeren met kokos, lifestyleblog, La Log
Ontgeurd… dat dan weer wel

Onbewerkt betekend dus liever ook niet ontgeurd, maar ja: bounty’s all over the place dus ik kies dan toch voor ontgeurde kokosolie. Het enige nadeel is dat er tijdens dat proces (het wordt eruit gestoomd met waterdamp) wat voedingsstoffen aan gaan. Nou, ja je kunt niet alles hebben. Bij gebrek aan beter ga ik maar een zak bounty’s opentrekken…

Gebruik jij al kokosolie?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

3 gedachten over “Kokosolie, zo gezond is het!

    1. Nee, hoor. Als je het voor het wassen een half uurtje in laat trekken heeft het voldoende tijd gehad om je haar te voeden, daarna was je de olieresten er gewoon uit met je shampoo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *