Lifestyle

Een seizoenplaats: het hele jaar vakantie

seizoenplaats, seizoensplaats, seizoensplek, campingplaats, jaarplaats, caravanplaats, campingplek, vakantie, kamperen, kampeerplaats, camping, lalog.nl, lalog, kamperen gezin, caravan, caravan gezin

Toegeven: ik was geen fan van kamperen. Geen fan van onze caravan: een tweedehands exemplaar van bijna twintig jaar oud. Niet dat dat iets uit maakt, maar die caravan was het voor mij gewoon écht niet. Het in- en uitruimen voor en na elke vakantie ervan evenmin. Toch wilde ik nog een keer een seizoenplaats proberen. Gewoon om te ervaren hoe dat bevalt, want die caravan hadden we toch al.

Die caravan ja. Zo’n vijf jaar geleden heb ik me enigszins over laten halen door mijn gezin om dat ding aan te schaffen. Eerst huurden we twee zomers achter elkaar een caravan om mee op vakantie te gaan. Daar was ik al niet van overtuigd. Het was het steeds net niet. Net niet comfortabel. Net niet relaxt. Net niet eigen.

We dachten (ook ik) dat een eigen caravan die ongemakken wel weg zou nemen. Als het echt helemaal ons eigen plekje zou zijn, dan zou dat vast een hoop schelen. We kochten via Marktplaats een 6-persoons caravan met stapelbed en gingen daar de afgelopen jaren mee op vakantie.

Welk comfort?

We hebben korte en lange vakanties met onze eerste caravan gehad. Dat betekende ook steeds alles in- en uitruimen. Het viel me tegen. En niet een beetje. Hoe groot die caravan ook was: met vijf personen bleef het toch echt krap. Tijdens de vakanties merkte ik vooral dat de indeling van de caravan me niet aanstond.

Een standaard indeling met een lang, smal pad naar achteren. Het stapelbed aan de achterkant, de trein-zit en ons tweepersoonsbed aan de linkerkant en het keukentje en de wastafel op rechts. Naast ons bed zat het wc’tje. Wat een kak-indeling. Ik kon geen kant op, en alles voelde toch een beetje behelpen. Van enig comfort was geen sprake. Hoewel je veel buiten leeft tijdens het kamperen kom je toch steeds weer terug in die caravan. En als die caravan je niet aan staat dan ga je je vanzelf aan een heleboel dingen irriteren.

De voortent en de luifel waren nodig aan vervanging toe maar ik wilde eigenlijk niet investeren in die caravan. Ik wist eigenlijk überhaupt niet of ik er nog wel zo’n zin in had om met een gezin van vijf met een caravan op vakantie te gaan. Maar nu we de caravan toch nog hadden en die voortent en luifel het nog wel een jaartje volhielden, wilde ik dan ook wel een keer uittesten hoe het zou zijn om een seizoenplaats op een vaste camping te hebben.

All ready

Na een zoektocht naar de juiste camping (middenin de natuur, fijn douchegebouw, kindvriendelijk) boekten we een seizoenplaats voor dit jaar. We zette onze caravan eind maart weg op ons plekje tussen de bomen. Vooraf had ik de caravan schoongemaakt, gevuld met alle basisbenodigdheden en de bedden opgedekt. Hij stond helemaal ready en met alleen een weekendtas met kleren en een kratje met boodschappen vertrokken we voor ons eerste weekend op onze vaste plaats.

Ik kan maar één ding zeggen: wat een verschil. Ik vond het meteen al heerlijk! Het zorgt voor een instant vakantiegevoel. Alles staat klaar: de caravan, voortent, luifel. En alles zit er al in. Het werd makkelijk om dit voorjaar een weekend of, tijdens studiedagen van de kids, een midweekje naar de camping te gaan. En het duurde niet lang of we dachten na over een nieuwe caravan. Zou ik dan toch… ?

Nieuwe caravan

Een bezoekje aan een caravancentrum toen we impregneermiddel voor de voortent nodig hadden trok me over de streep. De caravans die daar stonden, die géén twintig jaar oud waren, voelden voor mij compleet anders. Comfort kan dus wel! En een totaal andere indeling ook!

Weer een zoektocht verder vonden we onze gloednieuwe caravan. Het had net zo goed een tweedehands kunnen zijn, maar ik was verkocht door de indeling van de nieuwe Hobby die we kochten. De douche, de grote zithoek waar we met zijn vijven kunnen zitten, de toch wel luxe uitstraling en de ruime en stevige voortent met een uitbouw eraan vast… ik voelde een ‘ja’!

Vrijheid

We wisselde onze caravan om en nu, tijdens onze zomervakantie, voelt het eindelijk als ‘thuiskomen’ op de camping. Ik voel me intens blij wanneer ik onze caravan binnen stap. Wat een ruimte, wat een luxe, wat ben ik dankbaar! En die jaarplaats, ja, wat een vrijheid geeft dat. Vanaf eind maart tot en met oktober kunnen we gaan wanneer we willen, de kinderen kennen de camping en hebben daar hun vaste vriendjes. We hoeven niet lang te rijden, maar net lang genoeg om helemaal weg te zijn. We zijn omringt door de natuur en hebben een caravan die ontzettend goed voelt!

Voorlopig bevalt ons vaste plekje echt heel erg goed. Dus ook voor volgend jaar hebben we onze plaats weer vastgelegd. Geen vakantiestress is me heel wat waard, haha. Wat we na volgend jaar doen zien we weer wel, maar nu hebben we hier gewoon heel veel zin in. Wat mij betreft heeft het hebben van een seizoenplaats hét verschil gemaakt.

Wat trouwens niet wil zeggen dat we nu altijd een seizoenplaats gaan nemen, want rondreizen met deze caravan zie ik ook wel zitten. Nu voelt het pas echt eigen!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *