Mama en zo Mind & body Momlife

Moederschap en sport: de overeenkomsten


“Welke sport doe jij?” vroeg ik een tijdje geleden in een vragensticker in een Instagram story. Wandelen en yoga scoorden hoog. Ook mijn eigen geliefde Xcore en Brn kwamen langs. Meer antwoorden stroomden binnen: hardlopen, bodypump, zwemmen, spinning en -jawel- moeder zijn. Ik snapte ‘m helemaal. Hier lees je alles over de overeenkomsten tussen het moederschap en sporten.

Endorfine: het gelukshormoon

Ondanks dat ik als moeder van drie het moederschap nog nooit als sport bekeken heb, kan daar natuurlijk altijd verandering in komen want er zijn wel heel veel overeenkomsten. Zo maak je tijdens het sporten endorfine aan, ook wel het gelukshormoon genoemd. Je kent het misschien als “runners’ high”. Dit stofje zorgt ervoor dat je je blij voelt en het werkt pijnstillend.

Nog zo’n gelukshormoon is oxytocine. In het moederschap heb je het moederinstinct dat het hormoon oxytocine aanwakkert. Dit is het verliefde gevoel dat je voelt wanneer je naar je kindje kijkt, hem of haar vasthoudt of die heerlijke geur van zijn of haar huid ruikt. En ik weet niet hoe het met jou zit, maar ook al zijn ze allang baby-af: ik snuffel de hele dag door aan de haartjes van mijn kinderen 😉

Achtbaan

En wat dacht je van moe worden? Nog zo’n overeenkomst die ik wel zie zitten, want dat is natuurlijk ook gewoon zo. Van sporten word ik moe, maar van het moederschap af en toe net zo erg.
En het volgende moment krijg ik er weer bakken aan energie van, dan zijn zelfs burpee’s en het verplicht meedoen van bordspellen leuk. Het is een soort van achtbaan.

Zoals je tijdens het sporten ineens die extra stap kunt zetten, kun je dat tijdens het moederschap ook. Soms is het zelfs zwaar, als een workout die nooit eindigt. Je deelt jezelf in tweeën en rent van hot naar her: school, opvang, afspraakjes, kinderfeestjes, zwemlessen, sporten, kind naar de tandarts, kind naar de dokter en aan het einde van de dag moet er weer een verzorgde maaltijd op tafel staan. En vergeet vooral het douchen, tanden poetsen en voorlezen na het eten niet. Net zoals een sportles een warming up, kern en cooling down heeft, heeft je dag als moeder dat ook…

HOW, House of Workouts, Ambassador, ambassadeur, Xcore, BRN, LXR, groepslessen, groepslesconcepten, nieuwe uitdaging, chasing dreams, blog, lifestyle, mamablog, La Log.nl

Emoties

Emoties: je moedergevoel gaat ermee aan de haal, maar wat dacht je van sporten? Een intensieve workout zorgt ervoor dat opgeslagen energie eruit kan en dat hormonen gestimuleerd worden. Als je helemaal tot jouw maximale gaat tijdens het sporten, dan kan dat nogal wat losmaken.

Ken je het gevoel dat je tijdens het sporten iets eruit wil rammen? Tijdens het fietsen, hardlopen, trainen met gewichten of een HIIT training? Dat zijn emoties; boosheid, verdriet, angst maar ook doorzettingsvermogen. Emoties die zich tijdens het moederschap ook allemaal aandienen.

Daarnaast maakt het sporten je, met zijn endorfine, ook gelukkig. Net zoals het moederschap je dat intens gelukkige, rijke gevoel kan geven.

Je krijgt er zoveel voor terug

Ja, cliché: je krijgt er zoveel voor terug. Geluk, purpose, voldoening, liefde en op het gebied van sporten: gezondheid. En dat allemaal op fysiek en mentaal niveau. Het is dus helemaal niet erg dat het moeder zijn soms voelt als een sport. Een uitdaging, een doel.

Maar vergeet vooral niet om voldoende rustmomenten tussen het sporten en moederen door in te lassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *