Bloggen Lifestyle

Een blog, column of artikel? Dit is het verschil.

blog, column, artikel, tekst, tekstschrijver, tekst publiceren, online, lezen, schrijven, content, lalog.nl, lalogblog, lalog

Lees je nu eigenlijk een blog, een column of een artikel? Af en toe is het net zo verwarrend als bloggers die niet bloggen om te schrijven. Want die zijn er, en veel ook. Persoonlijk word ik zelf wel heel erg blij van veel schrijven. Ik blog dan ook om stukken tekst te tikken vanuit mijn passie voor schrijven. Maar wist jij dat er op lalog.nl net zo goed columns als blogs te lezen zijn?

Blog, column of artikel?

Behalve de korte verhalen die ik schrijf, want daar zijn er ook twee van te vinden op lalog.nl, schrijf ik mijn teksten hier allemaal onterecht weg onder dezelfde noemer- namelijk blogs. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen blogs, artikelen en columns en waar wordt wat gepubliceerd?

Artikel en blogpost

Wat de inhoud betreft heeft een artikel vaak een meer neutrale- of zakelijke tone of voice dan een blog(post). In een blog kun je als schrijver een hele persoonlijke schrijfstijl kwijt. En een heel duidelijk verschil is tussen deze twee: een blog wordt altijd online geplaatst. Een artikel kan zowel online als offline verschijnen.

Daarnaast heb je bij het schrijven van een blog doorgaans meer vrijheid dan bij het schrijven van een artikel dat in een blad of krant wordt gepubliceerd. Ook de opbouw wordt bij een blogpost door de schrijver zelf bepaald. Bij een artikel komen vaak stijlregels en een structuur in de tekst kijken, waar de auteur zich aan moet houden.

Column

Het verschil tussen blogs en columns wordt steeds kleiner, maar ze zijn er wel! Een blog kan van persoonlijke aard zijn en een mening van de schrijver bevatten, maar een blog kan ook heel goed met een commercieel doeleinde geschreven zijn. Dat is bij een column niet zo. Een column wordt vanuit de mening, of een standpunt, van de auteur geschreven. Soms is een column doordrenkt met sarcasme of kun je er een flinke dosis humor in terug vinden.

En of bloggen anno nu nog leuk is? Daar lees je in dit artikel (of blogpost ;-)) over.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *