Kids Mama en zo

Zwemles: wel of geen C diploma?

Het C diploma: wij hebben er niet eens over nagedacht. Noor ging met frisse tegenzin door voor haar C en inmiddels springt Lot, met iets meer enthousiasme dan haar zus destijds, elke zondag in het bad om ook dat C diploma te halen. Toch hebben we de meeste kinderen uit de zwemgroepen van de meiden zien stoppen na het halen van hun B. Is het dan wel echt nodig om C ook nog te gaan halen?

Easy as ABC

Jammer voor Noor dat ze er niet heel veel zin in had, maar wij vinden toch wel een fijn gevoel dat ze haar C diploma nu ook op zak heeft. Lot gaat een stuk makkelijker naar haar zwemlessen toe. Zij kijkt vooral uit naar het moment dat ze haar derde zwemdiploma heeft en dan op dansles gaat. En ze zit tegen het afzwemmen aan. Na drie maanden was ze nog net niet zover, maar met de volgende lichting afzwemmers gaat ze mee.

En ik vind het helemaal prima: laat haar maar lekker zwemmen. En sterker worden, conditie opdoen, haar zwemvaardigheden oefenen, bewegen en plezier hebben in het water. Het C diploma wordt dan ook binnen -gemiddeld- 3 tot 6 maanden behaald.

Meerwaarde C diploma

Maar wat is nou de meerwaarde van het C diploma? Om ze te vergelijken, zet ik ze alle drie kort op een rijtje;

A diploma
Kinderen leren met het A diploma al veel vaardigheden, maar de afstanden zijn vaak nog kort en survival komt bijna niet aan bod. Er wordt dan ook gezegd dat ze zich nu kunnen redden in stilstaand water, maar met alleen een A diploma kunnen ze zich nog vrij moeilijk redden bij onverwachte omstandigheden.

B diploma
Bij het B diploma wordt de tijd vooral besteed aan het verbeteren van de bestaande technieken en vaardigheden. Na het behalen van het B diploma zijn de kinderen een stuk sterker geworden en is de zwemveiligheid vergroot.

C diploma
Bij het C diploma worden de afstanden van de zwemslagen nogmaals vergroot. Hierbij is een goede techniek heel belangrijk, aangezien kinderen bij het zwemmen zo min mogelijk energie moeten gebruiken. Juist door te letten op een goede techniek, leren kinderen hoe ze optimaal van het water gebruik moeten maken. Dit komt de zwemvaardigheid zeer ten goede en helpt de kinderen bij de onderdelen van onder andere het survival zwemmen. Want bij het C diploma zwemmen de kinderen met een lange broek, shirt met lange mouwen, regenjas en waterschoenen. Hiermee oefenen ze vaardigheden als over en onder de mat door, de HELP-houding en watertrappen, maar ook zwemmen ze 50 meter school- en rugslag. De hurksprong komt ook aan bod om eventueel een vriendje te kunnen redden.

Niet heel onbelangrijk: er komt dus een groot stuk veiligheid en survival kijken bij het halen van het C diploma.

Hoewel onze kinderen wel allemaal doorgaan voor hun C diploma, begrijp ik de keuze ook om na het B diploma te stoppen. C is tenslotte niet verplicht en het kost een hoop tijd en geld. Voor onze kinderen geldt: eerst alle zwemdiploma’s halen en daarna mogen ze op een sport of ander clubje. Zo houden we het qua kosten goed te doen en krijgen de kinderen ook geen onnodig vol programma.

Lot zwemt dus nog even door voor haar C en daarna zal Ben ergens in het begin van 2024 van zijn peuterzwemles richting A diploma gaan. De zomervakanties worden dus wat relaxter aan het zwembad en ze kunnen zich straks allemaal redden als ze met hun fiets de sloot in rijden…
Dus met frisse tegenzin of niet: bij ons gaan ze allemaal voor hun C diploma 😉

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *