Lifestyle Mind & body Mind & mindset

Uit je comfortzone gaan, waarom eigenlijk?


Stap eens uit je comfortzone. Je hoort het vast vaker. Het lijkt dan alsof je grote, out-of-the-box beslissingen moet nemen. Alsof je perse een halve wereldreis zou moeten maken om jezelf te herontdekken. Of een radicale carrière-switch zou moeten doen omdat je anders je passie niet volgt. Of angstaanjagende activiteiten zoals bungeejumpen of parachutespringen zou moeten ondernemen. En dat mag zeker! Dat zou je dan ook heel goed kunnen helpen om uit je comfortzone te komen. Maar zo extreem hoeft het allemaal niet te zijn. Uit je comfortzone gaan, heeft vooral te maken met moedig zijn.

Comfortzone: lekker vertrouwd

Er wordt wel eens gedacht dat je comfortzone je persoonlijke blije bubbel is. En dat is voor een deel natuurlijk ook wel zo. Want in je comfortzone zitten de dingen die je graag doet, die fijn en comfortabel voelen. Dat klopt. Maar je comfortzone hoeft helemaal geen fijne plek te zijn; het is namelijk een beschermingsmechanisme tegen verandering. Dus ook minder fijne gewoontes en routines zijn een onderdeel van jouw comfortzone. Ai. Confronterend. Je comfortzone heeft dan ook een belangrijke functie: jou beschermen tegen het onbekende om zo stress en spanning te voorkomen. Daarom blijf je soms hangen in een baan, relatie of gewoonte waar je al jaren over klaagt.

Waarom uit je comfortzone gaan?

We weten allemaal dat verandering vaak niet makkelijk is. Maar als je steeds blijft hangen in wat je al kent, stagneert je creativiteit en je ontwikkeling. Je krijgt steeds minder energie van de dingen die je doet en je raakt in de bekende sleur. Je hersenen worden niet meer geprikkeld en het bekende “is-dit-het-nou?-gevoel” komt om de hoek kijken.
Wanneer je moed toont en nieuwe dingen gaat doen, wordt je in deze niet-routineuze situaties uitgedaagd, en daar ligt de kans om nieuwe vaardigheden en talenten te ontwikkelen. Je ontdekt dat je veel meer kunt dan je misschien wel dacht, wat ook nog eens een mega boost voor je zelfvertrouwen is!

D’r uit!

Door uit je comfortzone te stappen, merk je of je nog wel gelukkig bent met wat je doet. En met de manier waarop je dingen doet. Het kan je kijk op het leven verrijken en daarmee kun je heel veel nieuwe mogelijkheden creëren. Want hoe weet je nou of iets nog steeds bij je past als je nog nooit iets anders geprobeerd hebt…? En dat hoeft dan niet meteen rigoureus, dat kan ook heel klein zijn.

Begin bijvoorbeeld klein met het veranderen van simpele dagelijkse routines en bouw het steeds verder uit. Neem een andere route naar je werk, verander je ochtendroutine en stel de meest irritante beltoon in die op je telefoon staat (deed ik!). Zo simpel kan het zijn. Wil je meer? Grijp uitdagingen aan en schrijf je in voor die ene cursus. Ga in je eentje uit eten, koop je kleding bij winkels waar je normaal nooit komt.

En zo merk je dat het (weer) begint te stromen; de energie én de richting die je op wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *