Body & food Mama en zo Mind & body Zwanger

Zwanger en fit cursus: doen of niet?

zwanger, fit, zwangerschapscursus, cursus, bevallen, blog, mama, mamablog, lifestyleblog, La Log

Stel: je bent zwanger en je wilt toch graag enigszins fit blijven ondanks die toeter die je aan het creëren bent. En vooral als je voor het eerst zwanger bent is ook alle informatie die je kunt krijgen welkom. Wat zeg ik? Je zuigt alle info als een spons op. Een mama-spons. Terwijl je die buik ook al aan het creëren bent. Maar je bent dus zwanger, wilt fit zijn en info hebben. De zwangerschapscursussen vliegen je om de oren en je denkt: welke moet ik nou gaan doen??? Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik dat dus en dacht dat een “zwanger en fit” cursus dé oplossing was. Dan zou ik vast goed voorbereid zijn. Ja, toch?

Zwanger en fit?

Tijdens mijn eerste zwangerschap in 2014 had ik werkelijk geen idee wat ik qua cursus moest gaan doen. Toen ik las over een “zwanger en fit” cursus leek me dit dan ook prima. Het stukje “fit” was echter voor mij als sportinstructeur geen probleem en ik heb dan ook nog best lang les kunnen geven. Het onderdeel “fit” van bovengenoemde cursus was daarentegen om te huilen. Huilen! Die beste mevrouw had gewoon echt geen idee wat we aan het trainen waren tijdens de (voor mij) nutteloze oefeningen die ze ons voorschotelde. Regelmatig vroeg ik dan ook aan haar wat de rede was van een bepaalde oefening die we deden, vals kreng dat ik ben maar dat terzijde. Vaak kreeg ik maar een half antwoord en praatte de cursusleidster eroverheen. Slecht! Ze gaf al super lang deze cursussen en had ook echt wel veel kennis over de zwangerschap en bevalling an sich, maar de cursus stelde niet veel voor.

Niet doen dus?

Nou, dat wil ik dan ook weer niet zeggen. Ik zou echt wel een zwangerschapscursus aanraden voor zwangere dames, zéker bij een eerste zwangerschap, maar of een “zwanger en fit” cursus jou nou zoveel meer wijzer maakt dan een rondje google? Daar ben ik niet zo zeker van. Althans, niet bij de cursus die ik heb gevolgd, maar wat ik dan weer wel heel fijn vond waren mijn lotgenoten: de andere dames waarmee ik heerlijk kon klagen over teveel vocht vasthouden, bandenpijn en die onhandige buik!

zwanger, fit, zwangerschapscursus, cursus, bevallen, blog, mama, mamablog, lifestyleblog, La Log
Nowadays zijn er veel verschillende zwangerschapscursussen waar je uit kunt kiezen en tijdens mijn tweede zwangerschap vorig jaar, koos ik ervoor om een cursus Hypnobirthing te volgen (en nee, dat heeft niets met hypnose te maken…) Maar je kunt ook kiezen voor een cursus zwangerschapsyoga, mindfull bevallen, Mom in Balance of haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Maar waar ligt nou de focus op bij al die verschillende cursussen? Ik maakte een overzicht voor je:

Zwanger en Fit:
Tijdens deze lessen leer je alles over je zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Alle vragen die je hebt komen aan bod. Daarnaast krijg je verschillende oefeningen en technieken om je bekken te versterken, je houding te verbeteren, weeën op te vangen en effectief te persen. Wat veel vrouwen prettig vinden, is het groepsverband van de lessen. Dit is niet alleen erg gezellig, maar je kan ook al je ervaringen uitwisselen.

Hypnobirthing:
Hypnobirthing is een complete zwangerschapscursus die je samen met je partner volgt. Het is een methode die ervoor zorgt dat je je baby op een veilige, natuurlijke en ontspannen manier kunt baren. Ik schreef eerder een uitgebreid artikel die je hier terug kunt vinden!

Zwangerschapsyoga:
Zwangerschapsyoga biedt verschillende oefeningen en technieken die onder andere helpen bij het versterken van het bekken, het verbeteren van de houding, het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën. Zwangerschapsyoga is voornamelijk gericht op je mentale gesteldheid tijdens je zwangerschap en de bevalling, waarbij de focus ligt op ontspanning.

Mindful bevallen:
Bij de cursus worden oosterse meditatietechnieken en westerse psychologische kennis gebruikt die ervoor kunnen zorgen dat je je zwangerschap en bevalling bewuster en intenser beleeft. Ook kan de cursus helpen om om te gaan met stress en onprettige omstandigheden tijdens je zwangerschap en bevalling. Een groot deel van de training bestaat uit het (leren) mediteren.

Mom in Balance:
Bij Mom in Balance kun je veilig en verantwoord trainen tijdens (en na!) je zwangerschap. De Zwanger workouts helpen je om je gedurende de hele zwangerschap fit te blijven en zijn geschikt voor alle zwangere vrouwen, ongeacht sportachtergrond of conditie. De lessen zijn op maat gemaakt voor het zwangere lichaam en ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten. 

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding:
Bij haptonomische zwangerschapsbegeleiding worden jij en je partner begeleid om contact te maken met je nog ongeboren kindje. Dit doen jullie met behulp van aanraking, door jullie hand op de zwangere buik te leggen. Vooral voor de man kan dit prettig zijn, omdat hij jullie kindje immers niet de hele dag in zijn buik voelt bewegen.

 

Keuze genoeg dus, en het belangrijkste is dat je iets kiest waar jij je goed bij voelt! Heb jij een zwangerschapscursus gedaan of zou je die willen gaan doen bij een (volgende) zwangerschap?

 

lifestyle blog, mamablog, La Log

 

 

 

 

 

boek winnen, winactie, spannen boek, blog, die laatste zomer, tatiana de rosnay, mamablog, lifestyle blog, La Log

PS: Boek winnen? La Log bestaat bijna twee jaar (yay!) en om dat te vieren geef ik bij 200 likes het spannende boek “Die laatste zomer” van Tatiana de Rosnay weg. Het enige wat jij hoeft te doen is de Facebookpagina van La Log een like te geven! Good luck!

 

 

 

 

Joehoe, volg je La Log al op Facebook, Twitter, Bloglovin’, Pinterest en Google+?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *