Mind & body Mind & mindset

Daarom is loslaten zo belangrijk

loslaten, waarom loslaten, tips loslaten, mindset, mindfulness, logboek over life, lalog.nl, lalog
Loslaten is echt zo’n doorlopend thema in ons leven. Soms mogen we kleine dingen los te laten en soms zijn het hele grote dingen om los te laten. Of we maken van een klein ding iets heel groots, herkenbaar? We kunnen soms iets heel makkelijk laten gaan en van iets anders juist weer een jarenplan maken voordat we het uiteindelijk écht loslaten. En dat geeft niet: het mag tijd kosten. Als je maar loslaat. Waarom dat loslaten nou zo belangrijk is?

Lekker makkelijk

Soms is het gewoon lekker makkelijk om iets heel diep weg te stoppen en het niet meer aan te kijken; je wilt jezelf er niet mee lastig vallen en een ander al helemaal niet. Of je denkt dat het niet belangrijk genoeg is en dan laat je het maar zo. Of je vindt dat het loslaten van iets te lang duurt, dus mag het er niet meer zijn van jezelf.

Lessen

Laten we eens minder streng voor onszelf zijn wat dat loslaten betreft! Alles mag er gewoon zijn.

Het mag moeilijk zijn om iets los te laten, het mag lang duren en je hoofd bepaalt niet of het wel belangrijk genoeg is; dat doet je hart.

Het zijn allemaal lessen die we mogen leren. Door iets los te laten kunnen we verder groeien. Soms is het gewoon nodig om iets te laten gaan. Een situatie uit je kindertijd, een hobby, een vriendschap, liefde of een opmerking van iemand. Het is allemaal even belangrijk.

Daarom loslaten

Iets hoeft geen groot trauma te zijn om er last van te hebben. Het kan ook een gedachte of een overtuiging zijn die je jezelf hebt aangepraat. Als jij er last van hebt, dan is het groot genoeg.

Waarom het wegstoppen en negeren ervan niet de oplossing is? Ons lijf is veel te slim! Nog veel te vaak worden lichaam en geest afzonderlijk van elkaar gezien en behandelt, terwijl je gedachten invloed hebben op je lijf. Alles is energie, dat is al heel lang bekend, zo ook je gedachten en emoties. De trillingsfrequentie die dit met zich meebrengt zorgt ervoor dat de energie in je lijf goed kan doorstromen of juist blokkeert. Zo’n energetische blokkade uit zich op den duur in lichamelijke klachten.

En meer op de wetenschappelijke tour: het hersengebied dat de hypothalamus wordt genoemd, zorgt voor de verbinding tussen lichaam en geest: het verbindt het endocriene systeem en het zenuwstelsel met elkaar.

Het endocriene systeem scheidt hormonen af die een rol spelen in de communicatie tussen de geest en het lichaam. Denk maar eens aan het stresshormoon en wat er in je lijf gebeurt wanneer je stress ervaart.

Zo kun je loslaten

We communiceren dus onbewust met ons lijf. Je kunt je voorstellen dat alles wat er bij jou vanbinnen speelt dus een grote invloed heeft op je lichaam. Het niet loslaten van wat er losgelaten mag worden, uit zich op den duur dus in lichamelijke klachten. Het zijn vaak vage klachten die je niet kunt plaatsen: pijntjes, ontstekingen, migraine of een hormonale disbalans.

Vaak kan het al heel helpend zijn om er met iemand over te praten of erover te schrijven, maar soms is het niet voldoende en kom je er steeds net niet vanaf. Maak er dan een (klein) ritueel van en neem er ook echt de tijd voor; duik er helemaal in en en laat het er zijn. Kijk het aan voordat je het echt los kan laten.

Kun je er wel wat hulp bij gebruiken, maar is een coach een stap te ver?

Je bent van harte welkom bij de vrouwencirkel die ik organiseer in mijn studio! We werken met een klein groepje vrouwen rondom het thema “loslaten”.

Ik neem je mee in een fijne meditatie, helende schrijfoefeningen en meer. Er is ruimte voor jouw verhaal, ontspanning en een kop kruidenthee. Meer informatie lees je op de website van de Zen Studio. Voel je welkom!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *